„În şedinţa din 3 octombrie 2018, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se scrie într-un comunicat de presă al Băncii centrale.
Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în şedinţa de politică monetară din 7 mai, fiind menţinute în următoarele două şedinţe, cea din 4 iulie şi cea din 6 august.
Nivelurile actuale ale RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt de 8%. Nivelul pentru rezervele în lei este la acest nivel începând cu 24 mai 2015, iar pentru cele în valută începând cu 6 mai 2017.
Economiştii din bănci – printre care sunt ING Bank România, UniCredit Bank şi Banca Transilvania – se aşteptau la această decizie.