„Din punctul meu de vedere, acest referendum se poate repeta şi ar fi în ordine. Da, aş susţine să se repete acest referendum odată cu europarlamentarele”, a declarat, luni, la Parlament, deputatul PSD Elvira Şarapatin.
Deputatul social-democrat a spus că i se pare „de neînţeles” rezultatul înregistrat la referendum şi că PSD poartă o parte din vină.
„E de neînţeles oarecum. Nu îmi explic acest fenomen. Publicitatea agresivă făcută de cei de la USR şi mai mulţi să ştiţi că a prins în rândul populaţiei. Şi noi suntem vinovaţi, ceilalţi, nu a fost destul de bine…noi nu prea am făcut multă campanie de informare. Păi de ce? Pentru că, din punct de vedere politic, ni s-a interzis aşa ceva. Nu ni s-a interzis, m-am exprimat eu greşit, dar nu trebuia să ne asumăm politic şi atunci timpul nostru, al parlamentarilor, a fost foarte scurt pentru aşa ceva, eu personal am fost şi am informat atât cât mi-a permis timpul (…) Trebuia să ne asumăm nu politic, dar să ne asumăm o campanie foarte puternică de informare şi noi membrii de partid”, a declarat Şarapatin.
Acesta a menţionat că românii care nu au mers să voteze îşi vor da seama că au greşit.
„Cred că populaţia o să îşi dea seama de greşeala pe care au făcut-o cei care nu au fost la referendum. S-au exprimat în lipsa bunei informări sau a unei informări foarte agresive”, a spus Şarapatin.
Deputatul PSD a menţionat că „mulţi primari au stat acasă, mulţi primari nu au mers în teritoriu”.
Referendumul nu a atins pragul pentru validare, conform legii, de 30% dintre cei aflaţi pe listele electorale permanente.
Biroul Electoral Central a anunţat luni rezultate parţiale ale referendumului pentru familie, după centralizarea a 99,8% din secţiile de votare. Pentru redefinirea familiei au votat 91,57%, iar împotrivă 6,46% din cei prezenţi la urne.
”Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul
Rezultatele anunţate sunt parţiale, după centralizarea rezultatelor din 19.017 secţii de votare, adică 99,8%.
Ionescu a mai precizat că din centralizare a reieşit că s-au prezentat la vot 3.849.903 persoane, adică 21,08% din numărul total al alegătorilor.