„Arta are o contribuţie majoră la o viaţă socială sănătoasă, fiind spaţiul exprimării libere a celor mai profunde şi autentice trăiri. Prin artă, înţelegem mai bine că putem deveni mai bogaţi spiritual atunci când acceptăm diversitatea. În anul Centenarului, România a avut de trecut un test important, iar pacea socială a fost afectată de o perioadă de tensiuni care au precedat referendumul pentru modificarea Constituţiei. Când pacea socială este tulburată, întreaga societate are de suferit. Dezbaterea din jurul acestui referendum a fost dominată de campanii de dezinformare grave, în care au prevalat discursul urii şi chiar accentele extremiste”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri la Palatul Cotroceni, unde a avut loc ceremonia de decorare a angajaţilor Teatrului Evreiesc de Stat, a doamnei Cătălina Buzoianu şi a domnului Ernst Leonhardt.
În opinia şefului statului, „cultura şi educaţia sunt căile principale prin care ne putem proteja în faţa încercărilor virulente de manipulare. Numai prin educaţie şi apelul la cultură putem deveni mai toleranţi pentru a depăşi, cu înţelepciune şi maturitate, încercările de dezbinare a societăţii”.
Klaus Iohannis a votat, duminică seara, la Sibiu, în cadrul referendumului pentru familie, fără a spune însă care a fost opţiunea sa.