Încă de la prima competiţie majoră a carierei, la Campionatul European de junioare sub 17 ani, Neagu s-a ridicat deasupra tuturor, fiind desemnată cea mai bună jucătoare a întrecerii. A însemnat apariţia pe scenă a unui nou star, ce avea să cucerească lumea, nu doar România, destul de rapid. La debutul într-o competiţie de senioare – Campionatul Mondial din 2007 – Cristina avea să facă un meci memorabil cu Franţa în sferturile de finală, deşi avea numai 19 ani. O jucătoare deja populară în România, dar necunoscută încă pe plan mondial, avea să amuţească o naţiune întreagă prin modul cum a scuturat plasa excepţionalului portar Valerie Nicolas.
Comparaţia care nu i-a plăcut niciodată, dar care a arătat dimensiunea lucrurilor excepţionale pe care le-a arătat pe terenul de handbal
Până la câştigarea primului trofeu de cea mai bună handbalistă a lumii au mai trecut doar 3 ani. La 22 de ani, după un Campionat European în care a câştigat şi titlul de golgheter al competiţiei şi a condus naţionala spre prima şi singura medalie la nivel continental – medalia de bronz –, Cristina avea să fie răsplătită de IHF pentru talentul uriaş. Imediat a fost denumită „Regina din Carpaţi”, „Messi din handbal”, comparaţie care nu i-a plăcut niciodată, dar care a arătat, de fapt, mai bine pentru necunoscători dimensiunea lucrurilor pe care le-a realizat pe terenul de handbal.
Mai târziu au venit şi titlurile individuale cu nr. 2 şi nr. 3 la nivel mondial, în 2015 şi 2016, după alte lucruri fascinante arătate pe teren la meciurile naţionalei şi echipei de club Buducnost, trofee care au propulsat-o şi mai sus, probabil la rangul de cea mai bună jucătoare a lumii în ultimii cel puţin 15 ani. „Este o adevărate provocare să fii antrenorul Cristinei Neagu, este competitivă şi vrea să câştige fiecare joc. Este un adevărat lider şi le inspiră şi pe celelalte jucătoare”, a descris-o Ambros Martin, actualul selecţioner al României.
VEZI continuarea articolului din campania Prosport #România100 AICI