În noaptea de Revelion, aproape în niciun sat din Oltenia nu se mănâncă produse din carne de pui, spune Petra, o gospodină crescută în Coteana, din judeţul Olt.
„Pui în niciun caz nu mâncăm, pentru că din bătrâni se spune că cine mănâncă pui va scormoni ca găina, adică va fi sărac în anul care vine”, a spus femeia.
Deşi de mulţi ani trăieşte în oraş, toate produsele pe care le prepară păstrează tradiţia moştenită atunci când pregăteşte masa de Revelion. Toate sunt din carne de porc. Un lucru pe care l-a mai moştenit de la familia sa îl păstrează cu străşnicie: de la nicio mesă de Revelion nu îi lipseşte peştele.
„Cine mănâncă peşte în noaptea de Revelion va merge prin viaţă în noul an precum peştele prin apă, adică îi va fi uşor. În rest, ne bucurăm că nu a ajuns pesta la noi şi că putem mânca produsele din carne de porc crescut la ţară, care are alt gust faţă de cel cumpărat”, a mai spus Petra.
De pe masa de Revelion a oltenilor nu lipseşte caltaboşul, cârnatul din carne de porc şi vită, sarmalele, toba şi pâinea făcută în cuptorul cu lemne.