Din 1979, anul în care au fost organizate primele alegeri europarlamentare, nu a mai fost niciodată înregistrată o prezenţă la fel de ridicată în cadrul unui astfel de scrutin.
„Prezenţa la vot până la prânz este apropiată de cea de la alegerile legislative din 2017 (19,2%, pentru o participare finală de aproape 49%)”, a declarat Jean-Daniel Levy, director în cadrul institutului de sondare Harris Interactive.
Aproximativ 47 de milioane de alegători francezi sunt aşteptaţi să se prezinte duminică la urne pentru a vota cei 79 reprezentanţi ai ţării în Parlamentul European.
Rezultatele oficiale din toate cele 28 de state membre UE vor fi anunţate duminică seara la ora 23:00, ora Bruxellesului (24:00, ora României), după închiderea tuturor urnelor.
Sondajele de opinie realizate înainte de scrutin arătau că Mişcarea Naţională, formaţiunea de extremă-dreapta condusă de Marine Le Pen, şi En March, partidul fondat de preşedintele Emmanuel Macron, surclasează partidele tradiţionale în preferinţele votanţilor francezi.
Potrivit unui sondaj, publicat joi de cotidianul Les Echos, protecţia mediului este principala preocupare a alegătorilor francezi înainte de alegerile pentru Parlamentul european, depăşind subiecte precum combaterea terorismului, imigraţia ori sistemul de securitate socială.