„Suntem preocupaţi să răspundem aşteptărilor cetăţenilor. Imediat după alegerile europarlamentare am cerut MAE şi MAI să analizeze organizarea şi desfăşurarea votului, ce nu a mers bine şi care sunt soluţiile pentru a asigura dreptul de vot. Avem în lucru un pachet avansat de măsuri pentru procesul electoral, astfel încât să fluidizăm procesul de votare. Luăm în calcul prelungirea durat votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondenţă şi orice altă măsură care este bună. Salut iniţiativa Parlamentului de a constitutui o Comisie de cod electoral şi vă asigur că Executivul are toată deschiderea spre dialog. Guvernul are toată deschiderea pentru dialog şi consultare cu toate instituţiile publice”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.
Şeful Executivului a mai spus că „ne-am bucura dacă din partea prşedintelui României şi a partidelor de opoziţie am avea un proiect concret pe care să şi-l asume şi să rezolve problema votului din Diaspora, pentru că cel mai uşor e să critici, mai greu este să vii cu soluţii. Dacă este nevoie, Guvernul va oferi finanţarea necesară organizării de noi secţii”.
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, şi care să vizeze modificarea legislaţiei electorale. În acest sens, preşedintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.
Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea unui cod electoral a stabilit, joi, ca 5 iulie să fie termenul pentru elaborarea unei propuneri legislative privind facilitarea votului în diaspora, cu scopul de a fi implementată la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Comisia specială a Parlamentului pentru elaborarea codului electoral a decis să cheme la consultări Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul pentru românii de pretutindeni şi Ministerul Justiţiei.