„A fost un angajament luat de actualul Guvern, înainte de învestire şi ne menţinem acest angajament. În acest moment sunt discuţii la Ministerul Justiţiei cu oficialii CEDO pentru a găsi şi a identifica o abordare în ceea ce priveşte riscurile de amendare, de sancţiune a României din partea CEDO, astfel încât acestea să fie diminuate”, a declarat, vineri, Ionel Dancă.
El a mai precizat că recursul compensatoriu a trebuit să fie abrogat pentru a proteja cetăţenii.
„Noi considerăm că în acest moment viaţa şi siguranţa cetăţenilor români a impus abrogarea de urgenţă a acestei măsuri şi că viaţa şi siguranţa cetăţenilor este mai presus de orice alte considerente. Trebuie şi în acest moment facem demersuri împreună cu oficialii CEDO pentru a evita aplicarea unor sancţiuni cauzate de modul în care penitenciarele din România asigură condiţiile de detenţie pentru infractorii condamnaţi penal. E un proces care se desfăşoară şi care noi credem că va avea un rezultat mult mai bun decât menţinerea recursului compensatoriu în vigoare”, a mai declarat şeful Cancelariei primului-ministru Ionel Dancă.
Comitetul de Miniştri a hotărât, la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM – DH), să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită, în locul ei, o decizie de recomandare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri de Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu a participat la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deţinute în condiţii improprii
.