Judecătorii Curţii au amânat în mai multe rânduri această sesizare.
Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Senatului nr.36 din 10 septembrie 2019 pentru alegerea preşedintelui Senatului a fost formulată de 33 de senatori, membrii ai grupului parlamentar al Partidului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, ai grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară, ai grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum şi de senatori neafiliaţi.
CCR a avut în discuţie sesizarea de neconstituţionalitate privind alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului şi pe 27 noiembrie, însă dezbaterea pe acest subiect a fost amânată pentru 11 decembrie.
Teodor Meleşcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, preşedinte al Senatului.
În aceeaşi zi, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunţa că va sesiza Curtea Constituţională asupra alegerii lui Teodor Meleşcanu la şefia Senatului, invocând încălcarea Regulamentului de funcţionare a forului legislativ.
Preşedintele ALDE explica faptul că nu pot exista două propuneri pentru şefia Senatului din partea aceluiaşi grup parlamentar, în contextul în care Meleşcanu făcea parte atunci din grupul senatorilor ALDE.
Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu l-a propus atunci pentru această funcţie pe Ion Popa.
Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleşcanu la şefia Senatului, cu susţinerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.