„Nu se pune problema de locuri în spitale, ci se pune problema identificării primului caz care intră pe teritoriul României. Conform dispoziţiei domnului ministru (al Sănătăţii, n.r.), primele 10 cazuri vor fi dirijate la Institutul Matei Balş de Boli infecţioase unde avem capabilităţile de a pune aceşti pacienţi în siguranţă”, a explicat, luni, Streinu-Cercel.
Conform sursei citate, există posibilitatea ca persoane care au contactat coronavirsul din China să intre pe teritoriul României şi să fie, aparent, sănătoase.
„Urmărim orice persoană care intră în ţară şi care a avut legături cu China în zonele afectate, în ultimele 14 zile. Ne aşteptăm să între persoane (în ţară, n.r) care aparent sunt sănătoase”, a mai spus managerul Institutului de Boli Infecţioase.
Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, trage un semnal de alarmă şi subliniază că nu doar popoarele asiatice pot să ia acest virus gripal.
„Nu numai chinezii se îmbolnăvesc, să fie foarte clar. A existat această informaţie, că doar chinezii de îmbolnăvesc. E o infecţie cu receptivitate generală. Populaţia are o receptivitate generală la acest tip de infecţie”, a explicat Rafila.
Afirmaţiile au fost făcute de cei doi medici după şedinţa Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, care a avut loc, luni, la sediul Ministerului Sănătăţii.
Comitetul este format din specialişti şi se desfăşoară săptămânal, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.