Prima pagină » Social » Sute de studenţi din Cluj, tentaţi să abandoneze şcoala, sunt consiliaţi. Se ridică spaţii în care învaţă să facă şi altceva

Sute de studenţi din Cluj, tentaţi să abandoneze şcoala, sunt consiliaţi. Se ridică spaţii în care învaţă să facă şi altceva

Sute de studenţi tentaţi să lase şcoala din cauza problemelor financiare de acasă sau pentru că nu se simt potriviţi pot primi consiliere la Cluj. Pentru ei se construiesc şi spaţii în care învaţă să facă altceva, cum ar fi să scrie un eseu.
Sute de studenţi din Cluj, tentaţi să abandoneze şcoala, sunt consiliaţi. Se ridică spaţii în care învaţă să facă şi altceva
Vasile Magradean
06 feb. 2020, 14:22, Social

Studenţii Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca aflaţi în risc de abandon şcolar sunt consiliaţi pentru a face faţă stresului sau pentru a câştiga noi competenţe în cadrul unui proiect lansat pentru ei.

Prorectorul UBB responsabil cu asigurarea calităţii, Marko Balint, managerul de proiect, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că printre cauzele abandonului şcolar se numără probleme financiare în familie, altele ţinând de lipsa unor competenţe din partea studenţilor.

„UBB a lansat un proiect de prevenire a abandonului şcolar în învăţământul superior în special în anul I, care se ridică la circa 18% la nivelul universităţii noastre Astfel, ne propunem extinderea spaţiilor existente ale Centrului de Învăţare prin crearea unor noi spaţii în tot Clujul care să le permită studenţilor să participe la activităţi legate de viaţa universitară. Sunt vizaţi 600 de studenţi care vor putea să dobândească noi competenţe, cum ar fi scrierea unui eseu sau educaţie financiară, dar şi să participe la programe de consiliere, inclusiv în ceea ce priveşte stresul. Un student poate fi consiliat dacă îşi dă seama că nu poate face faţă specializării la care s-a înscris”, a spus Marko.

Potrivit acestuia, printre cauzele abandonului şcolar se numără probleme financiare sau sociale în familie, iar altele ţin de lipsa unor competenţe din partea studenţilor.

Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, a declarat la rândul său că România stă prost la capitolul absolvenţilor de studii superioare raportat la numărul populaţiei, procentul de abandon fiind prea mare, de până la 25% în anumite zone după primul an.

„Noi vroiam să corectăm acest raport şi de aceea a fost gândit acest proiect, una din misiunile noastre fundamentale fiind prevenirea abandonului şcolar”, a subliniat David..

Proiectul UBB se va derula pe o perioadă de 3 ani.

Foto: Profimedia Images