Deşi informaţiile iniţiale din China arătau că persoanele în vârstă şi cei cu comorbidităţi erau cei mai vulnerabili, persoanele tinere – începând de la 20 de ani până la cei de 40 de ani – ajung să se îmbolnăvească grav din cauza virusului, potrivit
Bloomberg.
În Italia, ţara din Europa lovită cel mai puternic de pandemie, aproape un sfert din 28.000 de pacienţi cu Covid-19 au vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani.
Tendinţe asemănătoare au fost observate şi în SUA. Din primele 2.500 de cazuri apărute, aproape 705 aveau vârste de la 20 la 44 de ani. Între 15% şi 20% dintre aceştia au ajuns la spital, iar 4% au avut nevoie de terapie intensivă. O mică parte din aceştia au murit.
Clement Chow este un asistent profesor la Universitatea de Genetică din Utah. El este unul dintre adulţii tineri care şi-a documentat parcursul bolii pe o reţea socială.
„Sunt tânăr şi nu sunt în categoria de risc, cu toate astea sunt la Terapie Intesivă şi am o formă severă de boală”, a scris Chow, pe 15 martie, adăugând: „Chiar nu ştim multe despre acest virus”.
Potrivit postărilor lui pe Twitter, Chow a avut febră uşoară timp de câteva zile şi apoi o tuse puternică, iar asta a dus la insuficienţă respiratorie. Testele au confirmat că e vorba de coronavirus. Bărbatul a ajuns internat la Terapie Intensivă, conectat la oxigen.
Riscul de deces creşte însă în cazul persoanele înaintate în vârstă. În cazul a 144 de pacienţi cu vârste peste 85 de ani, 70% au fost internaţi şi 29% au avut nevoie de terapie intensivă, potrivit CDC. Unu din patru pacienţi cu vârsta mai mare 85 de ani a murit.