20% din populaţia din cele unsprezece ţări principale din Europa de Vest este deja infectată cu coronavirusul Sars-CoV-2. Aceasta este cifra impresionantă prezentată de un raport publicat marţi de Imperial College London, institutul de referinţă pentru problemele epidemice, potrivit
Les Echos.
1,9 milioane de francezi infectati
Cercetătorii Imperial College care au fost printre primii care au avertizat despre riscul unei pandemii încă din ianuarie estimează că aproximativ 5,9 milioane de italieni, 7 milioane de spanioli, 1,9 milioane 1,7 milioane de britanici, dar doar 600.000 de germani sunt infectaţi. În total raportul estimează că proporţia populaţiei infectate variază de la doar 0,4% în Norvegia, la 3% în Franţa, 9,8% în Italia şi 15% în Spania, pentru un total de 18 milioane de cazuri în aceste unsprezece ţări sau 5% din populaţie.
O evaluare dificilă
Acestea sunt evaluări medii cuprinse intre intervale foarte largi pentru fiecare ţară, în Italia cifrele variaza intre un minimum 1,9 milioane de cazuri şi un maxim de … 15 milioane, în Spania de la 1,8 la 19 milioane cazuri (sau 41% din populaţie!) în Franţa de la 720.000 la 4,8 milioane, în Marea Britanie de la 680.000 la 3,2 milioane, în Germania de la 240.000 la 1,5 milioane. Motivul acestei variaţii mari este metoda folosită, numită inferenţă bayesiană, adică derivată din calculele de probabilitate, care, în general, oferă predicţii destul de fiabile, dar cu preţul unei inexactităţi semnificative.
În plus, numărul de cazuri reale este dificil de evaluat, subliniază raportul, deoarece majoritatea persoanelor infectate ignoră faptul că sunt infectate în absenţa simptomelor, iar autorităţile nu îşi testează sistematic populaţia. Raportul a estimat numărul de cazuri reale prin extrapolarea numărului de decese, precum şi din numărul mediu de persoane (aproape 4) pe care fiecare caz nou le va infecta din eşantionul de testare.
Profilaxia se dovedeşte eficientă
De asemenea raportul evaluează reducerea numărului de decese datorita măsurilor luate de ţările europene în ultimele săptămâni. Potrivit Imperial College care a estimat la începutul lunii martie că aproximativ 600.000 de britanici vor muri până în iarna viitoare în absenţa vreunei profilaxii, predictie care a contribuit atunci la schimbarea politicii urmată de Londra. Aceste măsuri (închiderea şcolilor şi a locurilor publice, carantina pentru bolnavi, închisoare etc.) au salvat deja aproximativ 59.000 de vieţi, dintre care 38.000 în Italia, 16.000 în Spania şi 2.500 în Franţa.
Neil Ferguson, directorul departamentului de epidemiologie de la Imperial College, consideră că măsurile luate de diferitele ţări europene „au redus semnificativ evoluţia epidemiei”, dar este încă devreme pentru a spune când numărul de cazuri noi va scadea la zero. „Datele din următoarele două săptămâni vor fi cruciale din acest punct de vedere.”