Prima pagină » Economic » Grav afectaţi de Covid-19: Legumicultorii români nu ştiu să-şi vândă marfa. Cum ar fi putut evita criza

Grav afectaţi de Covid-19: Legumicultorii români nu ştiu să-şi vândă marfa. Cum ar fi putut evita criza

Grav afectaţi de Covid-19: Legumicultorii români nu ştiu să-şi vândă marfa. Cum ar fi putut evita criza
Laura Albu
07 apr. 2020, 12:10, Economic

Mulţi legumicultori români sunt grav afectaţi de criza sanitară. Lucrurile ar fi stat mai bine pentru ei dacă ar fi învăţat să-şi ambaleze corespunzător marfa şi să negocieze din timp contracte cu retailerii. Astfel, ai fi văzut şi tu mai des legume româneşti în galantarele supermarketurilor.

„Trebuie să trecem printr-o fază pregătitoare pentru asta, livrarea la supermarketuri. Pentru că toată lumea crede că e uşor. În momentul în care ai gândit că faci o producţie trebuie să te gândeşti cui o dai”, explică Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare.

Practic, legumicultorii ar trebui să ia în calcul normele pe care marile lanţuri de supermarketuri la cer din partea acestora, pentru a-şi face marfa atractivă.

„Marfa asta odată recoltată trebuie pusă într-un ambalaj, în baza unui standard pe care ţi-l dă supermarketul”, mai spune acesta.

Unii legumicultori au acţiona la timp şi vor putea ieşi cu bine din perioada de criză.

„Producători care au ştiut să-şi încheie parteneriate şi care acum stau liniştiţi pentru că suntem convinşi că ei, avem contractele, n-o să ne lase nouă marfa să se strice”, afirmă Roxana Roşca, legumicultor din Ialomiţa.

Ministerul Agriculturii a lansat recent o platformă online pentru ca agricultorii să intre în legătură cu retailerii. Legumicultorii pot publica acolo oferte, cu condiţia să aibă atestate de producător