Prima pagină » Economic » Digitalizarea ar putea avea un rol-cheie în repornirea economiei, spun companiile din IT

Digitalizarea ar putea avea un rol-cheie în repornirea economiei, spun companiile din IT

Digitalizarea ar putea avea un rol-cheie în repornirea economiei, spun companiile din IT
Teona Tomoiaga
08 apr. 2020, 13:58, Economic

Relansarea economiei după această perioadă dificilă nu va fi posibilă fără un efort comun, însă una dintre principalele măsuri pe care ar trebui să le ia Guvernul în acest sens este digitalizarea sectorului public, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) din România.

“Investiţiile în digitalizarea sectorului public sunt deosebit de importante, coroborate cu simplificarea legislaţiei pentru utilizarea soluţiilor tip cloud. Perioada aceasta ne demonstrează încă o dată necesitatea unui sistem public digitalizat. În completare, un alt pas important în relansarea economiei ar fi simplificarea birocraţiei, respectiv direcţionarea fondurilor europene către investiţii în inovaţie, unde ştim deja că suntem deficitari”, susţin aceştia.

Potrivit ANIS, Guvernul s-ar putea concentra mai mult pe promovarea României ca angajator global, întărirea – sau crearea – strategiei de employer branding la nivel de ţară, ce implică aici şi relaxarea legislaţiei privind migraţia. Nu în ultimul rând, o măsură de mare ajutor ar fi deductibilitatea totală sau parţială a investiţiilor în tehnologizare.

“Pe de altă parte, companiile ar putea să-şi crească productivitatea şi eficienţa prin tehnologizarea operaţiunilor, respectiv prin adoptarea soluţiilor de tip CRM, ERP şi/sau abordând segmentul de comerţ online. Totodată, perioada aceasta ne-a mai învăţat o lecţie, şi anume adaptabilitatea la un nou mod de lucru. Acolo unde este posibil, companiile ar putea să-şi reducă din costurile fixe prin păstrarea flexibilităţii programului de muncă şi utilizarea pe scară largă a telemuncii”, au mai spus reprezentanţii asociaţiei.

De aceeaşi părere este şi compania Atos IT Solutions and Services, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume. “După cum putem observa şi în această perioadă critică, un program real de digitalizare în sectorul public este mai mult decât o aspiraţie, reprezintă o necesitate. Implementarea urgentă a acestuia ar fi un mare pas înainte pentru facilitarea repornirii motoarelor economiei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cătălina Dodu, Country Manager Atos România.

Atos România consderă, totdată, că autorităţile ar trebui să susţină financiar şi proiectele de digitalizare din cadrul companiilor, prin acordarea de fonduri şi să sprijine proiectele care ajută companiile să-şi continue activitatea şi să plătească salarii: proiectele de R&D, investiţii în retehnologizare pentru a include noi produse, traininguri, online marketing etc.

“La rândul lor, companiile ar trebui să mizeze şi mai puternic pe digitalizare, iar un factor diferenţiator va fi capacitatea companiilor de a-şi adapta produsele şi serviciile la noile condiţii de piaţă. Nu în ultimul rând, repornirea economiei nu va putea avea loc în lipsa elementelor fundamentale care o alcătuiesc, iar pentru asta companiile trebuie să-şi respecte în continuare obligaţiile, respectiv să-şi plătească facturile către furnizori şi taxele către stat”, explică Dodu.

Cristian Popescu, Managing Director SAP România, companie din segmentul soluţiilor software pentru afaceri, prezintă, de asemenea, câteva măsuri pentru relansarea economiei:

“Trei măsuri urgente pe care Guvernul trebuie să  le ia pentru repornirea economiei

1. Să asigure funcţionarea neîntreruptă şi, în acelaşi timp, eficientă a sectoarelor esenţiale: sănătate, administraţie publică, utilităţi, comunicaţii, transport, financiar şi agricultură.

2. Să ghideze startul gradual al celorlalte sectoare pe baze regionale, în funcţie de riscul de contaminare.

3. Să creeze o platformă eficientă care să asigure respectarea riguroasă a protocoalelor de siguranţă care trebuie aplicate pentru desfăşurarea activităţilor economice cu minimul de risc.

Trei masuri urgente pe care le pot lua companiile, fără sprijinul Guvernului, pentru a relansa economia:

1. Să aibă un plan realist de criză, pornind de la siguranţa individuală şi colectivă.

2. Să decidă şi să acţioneze rapid. Perfecţiunea este, de multe ori, duşmanul vitezei.

3. Să comunice permanent cu angajaţii, furnizorii şi clienţii asupra măsurilor luate şi despre lucrul cu minimul de risc”.