Singurul mod de a ieşi din această criză medicală, economică şi socială este doar printr-un sprijin acordat companiilor, pentru că firmele sunt cele care aduc bunăstare populaţiei şi asigură locuri de muncă, a declarat, pentru MEDIAFAX, Javier Garcia del Valle, CEO şi preşedinte al board-ului Happy Tour.
“Măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia le tot cerem şi vorbim de ele deja de o lună de zile. Am cerut, prin intermediul asociaţiilor de turism şi nu numai, inclusiv noi, în nume propriu, suspendarea ordonanţei 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, şi reglementarea emiterii de către operatori a unor vouchere în alb cu validitate de 1 an drept alternativă de rambursarea contravalorii avansului/costului integral pentru serviciile turistice achiziţionate de către clienţi, pentru a permite acestora din urmă replanificarea vacanţelor anterior stabilite”, spune şeful companiei de turism.
O a doua măsură pentru relansarea economiei, potrivit acestuia, este plata integrală a tuturor datoriilor restante ale statului (TVA, contribuţii concedii medicale şi alte tipuri de datorii), pentru a asigura cash flow-ul companiilor din turism.
“Trebuie alocate cu prioritate fonduri pentru obţinerea liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru şi a investiţiilor, pentru a evita cu orice preţ intrarea în insolvenţă a agenţiilor de turism. La acestea adăugăm implementarea unei formule mixte privind somajul tehnic şi flexibilizarea muncii (după modelul germano-austriac) aplicabilă industriei noastre, întrucât este necesară continuarea unor activităţi-suport sau cu caracter administrativ în perioada stării de urgenţă”, explică Javier Garcia del Valle.
Potrivit acestuia, România trebuie să ia drept model alte ţări în ceea ce priveşte repornirea economiei. “Să ne uităm la exemplele din Uniunea Europeană: Germania a alocat 60% din PIB pentru a sprijini companiile, Marea Britanie 17%, Italia 24%, Franţa tot peste 20%. Cât este dispusă România să aloce pentru a sprijini companiile, pentru a crea locuri de muncă şi a face economia să se mişte din nou?”.
În ceea ce priveşte companiile, acestea trebuie să comunice transparent cu angajaţii pentru a putea face faţă crizei. De asemenea, firmele trebuie să îşi asigure cash flow-ul, pentru a nu recurge la concedieri, mai spune CEO-ul agenţiei de turism.
Happy Tour este deţinută de fondul de investiţii spaniol GED Capital şi face parte din Happy Tour Group, cu o reţea de 83 de agenţii proprii şi asociate.