Trump, care a contestat mereu sugestiile conform cărora ingerinţele străine l-au ajutat să obţină victoria în alegerile din 2016, a încercat să discrediteze concluziile agenţiilor de informaţii ca fiind opera politică a unui „stat paralel”. Rusia a negat că s-ar fi aflat în spatele oricăror eforturi de a se amesteca în alegerile din SUA.
Raportul Senatului -în al patrulea din cele cinci capitole publicate până acum – a constatat că CIA şi FBI aveau o încredere mare în concluziile lor potrivit cărora Rusia a încerca să crească şansele lui Trump, în timp ce ANS era doar moderat încrezător în această concluzie.
Raportul arată că interviurile cu oficiali care au elaborat şi pregătit evaluarea comunităţii de informaţii au „afirmat că analiştii nu au fost sub nici o presiune politică pentru a ajunge la concluzii specifice”.
Raportul vine în condiţiile în care Trump candidează pentru un al doilea mandat la Casa Albă, în alegerile din noiembrie în care se va confrunta probabil cu fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden.
Raportul comisiei privind evaluarea comunităţii de informaţii este redactat cu greu datorită faptului că se bazează pe documente şi mărturii care rămân ultra clasificate.
„Una dintre cele mai importante concluzii ale ICA a fost că eforturile agresive ale Rusiei ar trebui considerate „noul normal”, a declarat preşedintele comisiei, senatorul republican Richard Burr.
Comisia încă lucrează la un capitol final care rezumă investigaţia sa. Sursele din Congres au spus că spre deosebire de primele patru capitole, care prezintă concluziile convenite de majoritatea republicană şi minoritatea democratică a comisiei, al cincilea capitol va reflecta cel puţin unele diferenţe partizane în ceea ce priveşte măsura în care Rusia a influenţat rezultatul alegerilorr prezidenţiale american din 2016.