CSM a avizat negativ, azi, proiectul USR de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, cunoscută şi ca Secţia specială. Votul a fost: 10 membri „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul, potrivit unor surse din cadrul CSM.
Ca de obicei, dialogul dintre taberele opuse din CSM a fost unul acid.
Procuror Cristi Ban: Îmi menţin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanaţie politică. Aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Eu voi vota aviz favorabil cu observaţii.
Judecătoarea Gabriela Baltag: E surprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul parchetului că e o emanaţie politică.
Cristi Ban: Vă rog să reţineţi suprinderea pentru dumneavoastră. Vorbiţi ce doriţi.
Gabriela Baltag: O să spuneţi că Secţia nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată, sunt 2 trimiteri. Avem 417 dosare soluţionate şi numai 2 trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secţia? Că nu a mers la judecători decât să obţină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii, de aceea nu este bună Secţia?
Cristi Ban: Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteţi specialistă, văd, în parchet şi suspectă preocuparea dvs. pentru DNA.
Judecătoarea Evelina Oprina: Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporţie covârşitoare a opinat pentru menţinerea acestei secţii.
Ulterior şedinţei, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a anunţat că va susţine proiectul de desfiinţare a SIIJ.”Voi susţine proiectul de desfiinţare a SIIJ. Declaraţie din Plenul CSM de astăzi. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observaţii (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda şi data viitoare”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.
Uniunea Salvati Romania (USR) a depus la inceputul acestei luni în Parlament doua proiecte de legi: unul pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), şi unul de modificare a Legilor Justitiei astfel incat acestea sa fie puse in acord cu recomandarile Comisiei Europene, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia.
USR motivează că a depus acest nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale, în condiţiile în care proiectul anterior depus a fost respins în Parlament de majoritatea controlată de PSD, iar „Guvernul PNL nu pare să se grăbească în demersul de desfiinţare a acestei structuri create la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida şi şantaja pe procurori şi judecători”.
Ca reacţie la avizul negativ dat de CSM, deputatul USR Stelian Ion a spus că USR merge mai departe cu acest proiect în Parlament, întrucât votul CSM este consultativ. „Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea şi cine nu”, a comentat deputatul.