Mihaela Bilic: Nu vă puneţi în faţă porţii mai mari decât palmele voastre, lăcomia e mare în noi!
Mihaela Bilic: Orice cură de slăbire ar trebui interzisă! Scoate omul din relaţia sa directă cu mâncarea
Mihaela Bilic: În dieta intuitivă trebuie să îţi identifici senzaţiile şi emoţiile, ca să nu le confunzi cu foamea!
Medicul Nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit în emisiunea ,,Marius Tucă Show” despre una dintre marile provocări ale secolului XXI şi anume aceea de a mânca folosindu-ne simţurile, după ce ani de zile am mâncat raţional.
Cunoscutul medic nutriţionist a explicat ce înseamnă dieta intuitivă – cel mai noi trend în alimentaţie –, de ce nu trebuie să ne punem în faţă porţii mai mari decât dimensiunea palmelor şi cum ciorba noastră cea de toate zilele este un excelent aliment pentru slăbit.
În plus, aflăm că orice cură de slăbire ar trebui interzisă şi că, nu de puţine ori, mâncarea umple un gol în viaţa noastră, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada epidemiei când oamenii au stat în autoizolare.
Mihaela Bilic: În pandemie, foarte mulţi au dezvoltat o relaţie afectivă cu mâncarea!
Mihaela Bilic: Cred că în pandemie oamenii au descoperit mâncarea din altă perspectivă. Anxietatea dată de această izolare s-a manifestat prin prisma schimbării preferinţelor alimentare. Foarte multi au dezvoltat o relaţie afectivă cu mâncarea. Ştii câţi copii şi-ar dori să mănânce cu părinţii? Părinţii nu mai au timp. Când stăm împreună la masă ne săturăm cu mai puţină mâncare. În momentul în care suntem singuri vom mânca mai mult cu siguranţă. Sfatul meu ar fi saă faceţi diferenţa între mâncare şi lucrurile de ronţăit. Păcătoasele de roţăit oricum îngraşă.
Psihologii spun că orice schimbare trebuie să fie susţinută timp de 100 de zile ca sa fie reală. Dacă slăbeeşi repede, te ingraşi şi mai repede apoi. (…)
Nu s-a vorbit niciodată despre caloriile din mâncare, despre alimente premise sau interzise. Se porneşte de la ideea că orice cură de slăbire ar trebui interzisă, pentru că scoate omul din relaţia sa directă cu mâncarea. (…) Acest lucru este teribil. În momentul în care noi cedăm cuiva grija noastră n-are cum să se termine cu bine. Oamenii nu mai au timp să îşi acorde atenţie. (…) Oamenii cărora tu le dai o dietă, după aceste diete repetate ei vor pierde cu totul contactul cu corpul lor şi niciodată nu vor mai şti care sunt mesajele de la corp pentru că toată alimentaţia se duce în sfera raţionala. Mintea nu simte, mintea nu are senzaţii. Are doar gânduri şi idei. (…) Nu mai trebuie să facem alegerile cu mintea, ci trebuie să ne întoarcem la senzaţiile din corpul nostru.”
„Ciorba, aliment de slăbit!”
,,Nici eu nu mai mănânc 3 mese pe zi. O cafea cu lapte îmi ţine de foame până după prânz. Nu sunt o persoană matinală. (…) La prânz e obligatoriu o ciorba sau o supă cremă. (…) Atâta vreme cât e ciorba e safe, e de slăbit. Seara, o bucată de peşte sau carne cu legume. Acoperi tot spectrul de alimente de care ai nevoie. (…)
La legume e dezlegare, orice şi oricât! Toată lumea e de acord că nu mâncăm niciodată suficiente legume. (…) Cartoful sau fasolea boabe nu sunt legume. (…) Uleiul face diferenţa. Absoarbe ca un burete. Orezul, paştele şi cartofii absorb uleiul într-un mod în care noi nu realizăm. (…) Pentru o familie normal, o sticlă de ulei trebuie să ţină o lună. La noi cred că durează nici măcar o săptămână.”
M. Bilic: Mâncaţi cu simţurile şi vă veţi sătura!
,,Nici un lucru mancat cu simţurile nu poate fi un morman. (…)Nu va puneţi în faţă portii mai mari decat palmele voastre, lăcomia e mare în noi. Mâncati cu simturile, si veti vedea ca va veti satura. (…)Când mancarea ajunge intre intestinul subţire si cel gros, mintea spune „m-am saturat”. Ca sa se intample în timp util, trebuie reduse portiile şi mancat mai lent. (…) Dacă oferi unui copil o cutie de bomboane le mananca pe toate repede. Oferă-i doua bomboane si le manancă încet şi cu grijă.”
Despre lactate şi shaorma
,,Lactatele sunt foarte bune pentru slăbit. (…) Gen iaurt, kefir. Laptele are 87% apă. Vara avem parte de remineralizare. Iaurtul taie apetitul. Oamenii care trăiesc în ţările calde apreciază ayranul. Mănânc şi saorma. Dar partea problematică e pâinea, de fapt şi sosurile. Carnea nu a făcut vreodată rău.”
Despre, cafea la micul-dejun, lactate şi pânie