Decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de a amenda Google România cu 10.000 de lei încă mai provoacă discuţii. Compania a fost sancţionată pentru că nu a înlăturat destul de repede eticheta Catedrala Prostirii Neamului de pe platforma Google Maps.
Hotărârea CNCD de a sancţiona Google a fost ironizată de internauţi, wikipedia modificând de mai multe ori variantele sarcastice oferite pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Totodată, pe Facebook s-a format un grup care are în nume sintagma incriminată.
De unde a pornit însă totul? Unul dintre membrii CNCD, secretarul de stat Cristian Jura, a spus că s-a autosesizat, între altele şi pentru că schimbarea numelui Catedralei Mântuirii i s-a părut o ofensă adusă credincioşilor, cei de la Google România fiind chemaţi la audieri şi amendaţi.
Reprezentanţii Google au anunţat că aşteaptă să primească decizia oficială a CNCD pentru a stabili paşii următori pe care îi vor urma dar şi că eroarea semnalată a fost eliminată prompt.
„Există o contradicţie între afirmaţiile făcute de Google pe durata cazului de la CNCD şi declaraţia de ieri din presă. Ei au spus că nu există nicio legătură între Google România şi Google Statele Unite. Dacă ei spun acum că au scos repede, asta înseamnă că există o legătură între companii”, a spus Cristian Jura.
„Noi ne-am pronunţat pentru Google România. Ancheta pentru Google Irlanda, care gestionează Google Maps, merge mai departe”, a mai declarat acesta.
Reprezentanţii Patriarhiei Române le-au mulţumit tuturor celor ce au luat atitudine împotriva a ceea ce aceştia numesc un „abuz intolerabil, o ofensă la adresa Bisericii şi, punctual, la adresa Catedralei Naţionale”.
Situaţia nu este unică la nivel mondial pentru Google, compania confruntându-se de mai multe ori cu probleme.
Tot cu un nume au avut probleme şi iranienii, ei reproşând printr-o petiţie prezentarea Golfului Persic drept Golful Arab. În plus, imagini de pe Google Earth au fost folosite în protestele din Bahrain în 2006 şi 2011 iar un oraş israelian a acţionat în instanţă compania după ce numele său a fost înlocuit pe harta virtuală cu cel al unui sat arab.
Probleme şi mai grave au avut cu Google Maps o femeie din Statele Unite după ce casa i-a fost demolată din greşeală de o echipă care a urmat informaţiile oferite de aplicaţie, dar şi o persoană care era să moară în deşert din cauza marcajelor Google Maps eronate.