Prima pagină » Economic » Dacă revin restricţiile în domeniul HORECA, sectorul se va închide pentru totdeauna

Dacă revin restricţiile în domeniul HORECA, sectorul se va închide pentru totdeauna

Dacă revin restricţiile în domeniul HORECA, sectorul se va închide pentru totdeauna
Irina Apetrii
24 iul. 2020, 13:35, Economic

Alianţa Pentru Turism, care reuneşte patronii din HORECA, a redactat o scrisoare deschisă, adresată lui Orban. Mesajul principal este că dacă industria ospitalităţii va trebui să se supună din nou restricţiilor, nu va mai avea puterea să-şi revină.

Una dintre problemele menţionate este că nu mai vor să fie traşi toţi la răspundere şi băgaţi în aceeaşi categorie, doar pentru că o parte din sector nu respectă regulile de protecţie împotriva coronavirusului. O altă problemă ar fi că nu mai vor să fie priviţi ca cei din cauza cărora numărul de testaţi pozitiv creşte pe zi ce trece.

„Nu suntem în cunoştinţă de VREUN CAZ de infectare în industria noastră şi nici nu avem ştiinţă despre focare cu geneza în interiorul breslei noastre”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de APT.

De asemenea, reprezentanţii APT spun că sunt de acord ca cei ce nu respectă regulile stabilite de autorităţi să fie aspru sancţionaţi, ca să nu sufere toată industria de pe urma faptelor lor.

„Întreaga societate românească este responsabilă pentru combaterea pandemiei, nicidecum doar HORECA. Noi ne asumăm problemele breslei, acţionăm responsabil, în general, şi abordăm direct pe cei care încalcă regulile, dar refuzăm să fim făcuţi ţapi ispăşitori dacă cifrele legate de pandemie cresc şi ne permitem să avertizăm că, în cazul în care ne vom reîntoarce la restricţii, această industrie, care a fost profund afectată, nu va mai avea ocazia revenirii, iar cei peste 400 000 de angajaţi vor îmbrăţişa soarta şomajului” , avertizează Alianţa Pentru Turism.

Pandemia a lăsat deja urme dramatice în industria HORECA. Peste 10.000, adică undeva la 30 % din totalul de restaurante nu au mai avut puterea financiară de a redeschide. Businessul restaurantelor, în valoare de 15-17 miliarde de lei pe an, s-a redus la jumătate în ultimele luni.