Un grup de cercetători finlandezi de la Universitatea din Helsinki şi de la Universitatea din Finlanda de Est, cred că au descoperit ceea ce oamenii caută de secole: un leac pentru mahmureală. Aceştia au constatat în cadrul unui studiu că o doză de 1,200 mg de l-cisteină reduce greaţa şi cefaleele cauzate de alcool, în timp ce o doză de 600 mg a contribuit la atenuarea stresului şi a anxietăţii, scrie Bloomberg.
În cadrul studiului de tip “blind” au participat 19 de bărbaţi sănătoşi care au consumat doze de alcool de 1.5 de grame pe kilogram, timp de trei ore, într-un mediu controlat. În continuare, subiecţii au fost rugaţi să înghită tablete placebo sau l-cisteină care conţin suplimente de vitamine.
Aşasar, cercetătorii afirmă că, pe lângă reducerea sau chiar eliminarea completă a mahmurelii, l-cisteină contribuie, de asemenea, la „reducerea nevoii de a bea a doua zi”, reducând astfel riscul de a deveni alcoolic.
Potrivit autorilor, în timpul cercetărilor, unii participanţi nu au putut consuma tot alcoolul necesar şi au fost excluşi, iar alţii au fost atât de toleranţi încât nu au avut simptome de mahmureală.
Consumul excesiv de alcool este normal în Finlanda, peste jumătate de milion de finlandezi fiind consideraţi ca fiind expuşi riscului de a deveni mari consumatori de băuturi alcoolice.
Cercetătorii au primit finanţare de la Catapult Cat Oy, care vinde suplimentele l-cisteină.