Prima pagină » Coronavirus » Vaccinarea anti-COVID-19: 1 din 5 români s-ar imuniza dacă serul ar fi disponibil

Vaccinarea anti-COVID-19: 1 din 5 români s-ar imuniza dacă serul ar fi disponibil

Vaccinarea anti-COVID-19: 1 din 5 români s-ar imuniza dacă serul ar fi disponibil
Laura Buciu
12 nov. 2020, 22:25, Social

Potrivit Barometrului, marile puteri ale lumii şi companiile multinaţionale producătoare de vaccinuri sunt cele care investesc cel mai mult pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19, cred 6 din 10 români.

În cazul descoperirii unui vaccin pentru COVID-19, 21% dintre români s-ar vaccina dacă serul ar fi disponibil, o treime ar alege să se imunizeze doar dacă ar auzi că nu au fost efecte adverse şi 8% ar dori să ştie mai multe informaţii pentru a lua decizia vaccinării.

Aproape jumătate dintre respondenţi sunt de părere că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte, pentru că este o problemă mai complicată decât pare, procentul celor care cred că vaccinarea are mai degrabă avantaje şi al celor care pun mai presus riscurile fiind similar.

Dintre tipurile de vaccinuri existente pe piaţă, vaccinul antigripal, vaccinul împotriva hepatitei B, ROR, antirabic, varicelic şi vaccinul BCG sunt cunoscute pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi şi tot peste jumătate (55%) sunt de acord cu vaccinarea în toate cazurile recomandate de medici şi autorităţi.

În ceea ce priveşte vaccinarea copiilor, peste jumătate consideră că este necesară şi ar trebui să fie obligatorie, iar mai mult de o treime consideră că imunizarea lor este bună, dar nu ar trebui să fie obligatorie.

În contextul actual pandemic, 7 din 10 participanţi la sondaj au declarat că nu se vor vaccina în această toamnă împotriva gripei, iar peste 81% nu s-au imunizat nici sezonul trecut.

Sondajul mai arată că 3 din 10 români sunt de părere că vaccinurile existente astăzi sunt eficiente şi sigure, în timp ce peste 43% consideră că sunt eficiente, dar nu ştiu cât de sigure sunt.

„Barometrul de Sănătate Publică” a fost realizat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020 pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, eroarea maximă admisă a datelor fiind de ±3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti.