„La împlinirea a cincizeci de ani de la aterizarea omului pe Lună, Miralles a făcut din satelit protagonistul romanului său, o poveste despre singurătate, izolare, dar şi despre speranţă.“ — Álvaro Soto
Câteva rânduri care pot incita la citirea romanului apărut anul trecut, deci chiar la împlinirea unei jumătăţi de secol de la aselenizare.
Autorul – scriitor, jurnalist şi muzician – s-a născut în 1968 la Barcelona. A urmat iniţial cursuri de jurnalism la Universitatea Autonomă din Barcelona, abandonate după patru luni, apoi de filologie engleză, la care a renunţat după terminarea anului trei pentru a călători, şi astfel a ajuns să trăiască pentru o vreme în Croaţia şi Slovenia în timpul războiului iugoslav, experienţă redată în Café Balcanic (2004). Revenit la Barcelona, a studiat germana la Universitatea Centrală. După absolvire, a făcut un masterat în editare. A coordonat colecţii de dezvoltare personală, semnând şi câteva lucrări sub pseudonim, experienţă reflectată în primul său roman, Barcelona Blues (2005). După ce a obţinut Premiul Gran Angular 2001–2002 cu romanul pentru tineret Un haiku per a l’Alícia, a hotărât să se dedice scrisului. Francesc Miralles a publicat de-a lungul timpului o mare varietate de lucrări de ficţiune şi non-ficţiune – romane, cărţi de dezvoltare personală, cărţi pentru copii şi tineret, thrillere –, singur sau în colaborare, unele fiind recompensate cu premii de notorietate şi traduse în 50 de ţări. A primit mai multe premii. A publicat mai multe romane de succes.
Despre cel pe care îl semnalăm astăzi, editorii scriu: ”Francesc Miralles ne invită în viitor, într-o fascinantă călătorie pe Lună, unde magnatul excentric Kumar întemeiază prima colonie umană, Exovillage, menită să devină un centru turistic pentru milionarii lumii. La Barcelona, Verne, filolog specialist în limba sanscrită, este îndrăgostit de ani de zile de Moira, care se află însă în Exovillage, responsabilă cu telecomunicaţiile. Hotărât să încerce imposibilul pentru a câştiga inima Moirei, Verne se va înrola într-o aventură îndrăzneaţă, cu consecinţe inimaginabile. Pentru că pe Lună legile pământene nu se mai aplică, şi nici pământenii din Exovillage nu sunt singuri.”
Şi tot ei, editorii, continuă: „Cum ar putea Verne, un şoarece de bibliotecă ajuns, prin forţa împrejurărilor, <
Nu este incitant ce aflăm?
Mai ales că totul se petrece într-un viitor destul de îndepărtat…
Francesc Miralles – Biblioteca de pe Lună. Traducere din spaniolă de Tudora Şandru Mehedinţi şi Lavinia Similaru. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 263 pag.