După o pauză de cinci ani marcată de nemulţumiri legate de rezervele de gaz din Marea Mediterană, Turcia reia, luni, discuţiile cu Grecia, în încercarea de a imbunătţi relaţiile cu Uniunea Europeană, notează
Reuters.
Ambele părţi spun că există voinţă politică pentru îmbunătăţirea relaţiilor, după ani în care au existat multe dispute pe tema refugiaţilor, a drepturilor omului, a revendicărilor maritime sau a intervenţiilor militare ale Turciei.
Seful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat pentru Reuters că vede o „fereastră deschisă,” dar că Ankara trebuie să „abandoneze această linie de confruntare şi să caute dialogul.”
Preşedintele Tayyip Erdogan, care a acuzat UE de „orbire strategică” faţă de Turcia, a declarat în această lună ambasadorilor UE la Ankara că este gata să îmbunătăţească relaţiile cu blocul comunitar.
Diplomaţii spun că va fi nevoie de mai mult decât o schimbare de ton şi retragerea navei de explorare a Turciei din apele disputate pentru a convinge unele state din UE să renunţe la sancţiunile cerute împotriva Ankarei, despre care liderii uniunii vor discuta în martie.
„Nu văd o reconciliere care să ne îndepărteze de traiectoria pe care ne aflăm. Va fi nevoie de un gest semnificativ din partea Turciei,” a declarat un diplomat de la Bruxelles, adăugând că nu există niciun motiv pentru a fi optimist.