Prima pagină » Coronavirus » De ce sunt mai numeroase reacţiile adverse după AstraZeneca

De ce sunt mai numeroase reacţiile adverse după AstraZeneca

De ce sunt mai numeroase reacţiile adverse după AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă explică de ce reacţiile adverse după vaccinarea cu AstraZeneca sunt mai numeroase decât în cazul celorlate seruri anticovid.

„Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen care, în cazul vaccinului bazat pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vectori, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina spike (S).

Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente, dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare, iar, repet, la a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză”, explică Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Spre deosebire de AstraZeneca, serurile de bază de ARN Mesager, cum ar fi cel de la Pfizer şi Moderna, dau reacţii adverse mai numeroase după a doua doză.

Dacă reacţia severă, fie că vorbim despre şoc anafilactic sau o altă reacţie, apare după prima doză, a două doză de vaccin nu se mai face. 

Explicaţiile vin după ce o femeie de 46 de ani din Slatina a făcut şoc anafilactic la câteva minute după vaccinare. A primit primul ajutor, apoi a fost supraveghetaă în spital şi este bine.