Mod de preparare: Se frământă un aluat dospit ca de pâine din făină, apă, sare şi drojdie. Aluatul se lasă apoi la crescut 20 de minute, într-un loc călduţ. Se acoperă cu un prosop. După ce s-a umflat aluatul, se tapetează un blat de lucru cu făină şi se rulează fiecare şnur de aluat în formă de opt. Se pun la copt (circa 30 de minute) într-o tavă unsă cu ulei;.
Se fierbe apa cu mierea până se îngroaşă, se adaugă zahărul vanilat. siropul obţinut se toarnă peste mucenici. Se presară miez de nucă şi se lasă să se înmoaie.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se încălzeşte puţin apa, se cerne făina pe un blat. În mijlocul făinii se face o „gropşoară” în care se toarnă apă călduţă, ulei şi sare. Se frământă până iese un aluat moale, care se bate să se frăgezească timp de un sfert de oră. Se întinde pe o planşetă unsă cu făină. Se taie inele cu ajutorul a două pahare, unul mare unul mic, şi se răsuceşte aluatul sub formă de opt. Se lasă la uscat 45 de minute. Se fierb apoi timp de o oră într-un litru şi jumătate de apă. Se adaugă tot ce e în reţetă şi se lasă să mai undească încă un sfert de oră. Când s-au răcit, se presară peste mucenici încă două linguriţe de miez de nucă fin măcinat.