Era 1995 când Larry Page şi Sergey Brin s-au cunoscut la prestigioasa universitate Stanford. Ambii studiau informatică când Page a avut ideea magică.
„Povestea este practic un argument în favoarea cercetării pure. Nu am început să lucrăm gândindu-ne la un motor de căutare. Spre finalul lui 1995 am început să colectez link-uri de pe internet pentru că eu şi consilierul meu am decis că asta ar fi un lucru bun de făcut”, povesteşte Larry Page.
Cu ajutorul lui Brin, cel care a dezvoltat algoritmul numit PageRank, a apărut Google. Platforma a luat startul în 1996 în reţeaua facultăţii. Trei ani mai târziu, Larry şi Sergey erau hotărâţi să renunţe la Google. Au încercat să vândă platforma cu 1 milion de dolari. Au acceptat şi să scadă preţul la 750 de mii de dolari însă CEO-ul companiei Excite a refuzat afacerea. Patru ani mai târziu primeau ofertă de la Yahoo pentru 2 miliarde de dolari. De data asta ei au refuzat iar în 2014 au fost listaţi la Bursă, compania fiind evaluată la 27 de miliarde de dolari. Iar în ianuarie 2020 a devenit a treia companie care depăşeşte o mie de miliarde evaluare.
Însă Larry Page, cel care a renunţat la rolul de CEO încă din 2001, a rămas destul de puţin cunoscut publicului. Şi pentru cei care lucrau la Google era un mister. Dovadă prima interacţiune pe care a avut-o cu el Cristian Frâncu, cel care a lucrat la Google între 2001 şi 2006.
„ Eu habar n-aveam de Google, cu atât mai puţin aveam habar cine e Larry şi a fost foarte interesant că toţi colegii au venit şi mi-au spus: „Uite, eu sunt inginer software. Fac asta şi asta”. Şi, la un moment dat, a apărut cineva şi a spus: „Salut, eu sunt Larry”. Şi zic: „A, şi tu tot pe inginerie?”. Toată lumea din jur schimba feţe, râdeau. Şi el a zis: „Nu, de fapt eu deţin compania”, povesteşte Cristian Frâncu.
În prezent, Larry Page are o avere de 90 de miliarde de dolari şi se află în conducerea Alphabet, compania care deţine Google. Astăzi, pe 26 martie, Larry Page împlineşte 48 de ani.