„România se află pe locul 20 în clasamentul ţărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei şi pe locul 26 în UE, mult sub medie, în ceea ce priveşte raportul egalităţii de gen”, susţine Raluca Turcan într-o postare pe Facebook.
Ea spune că, dincolo de aceste statistici, femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii.
Conform ministrului Muncii, Eurostat arată că 84% din angajaţii între 15 şi 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de COVID – Horeca şi turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul – sunt femei. În România, ponderea femeilor în servicii de primă linie în activităţi din domeniul sănătăţii este de 80%.
Raluca Turcan a participat miercuri la Gala Women in Economy pentru a celebra performanţa femeilor antreprenor din România.
„Ne mândrim cu antreprenorii de succes femei, dar obstacolele pe care o femeie antreprenor trebuie să le depăşească, de multe ori au de-a face cu tradiţionalismul societăţii, cu ideea că rolul femeii este în plan secund, la îngrijirea casei, nu la conducerea unui business. Cred că antreprenoriatul feminin este unul din modurile prin care putem moderniza societatea românească. România se află pe primul loc în topul european al prezenţei femeilor în managementul companiilor”, susţine Turcan.
Potrivit ministrului Muncii, sunt aproximativ o jumătate de milion de femei care au statutul de acţionari în firmele active din România, „ceea ce arată o creştere a numărului de femei care înving stereotipurile, care îşi înving temerile şi care devin o forţă a schimbării societăţii româneşti”.