Statul îţi decontează un set de analize în fiecare an, pentru care trebuie să ai trimitere de la medicul de familie. Ceea ce ar trebui să fie atât de simplu se transformă pentru mulţi într-o mare bătaie de cap. Iar analize gratuite poţi face doar câteva zile pe lună, cât are laboratorul plafon. De la 1 iulie, dacă ai peste 40 de ani, asta se va schimba.
„Ce este nou şi binevenit este că, în acest pachet de prevenţie, este inclusă şi o trimitere pentru analize de sânge şi că aceste analize se fac la laboratoare, în afara plafonului. Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultaţii preventive să aibă acces la acele analize”, spune Ioana Mihăilă.
Tot pentru prevenţie, pentru un acces mai uşor la investigaţiile de bază, 3000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR.
„Am gândit această dotare cu investiţii în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Şi vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenţei medicale de specialitate, dar şi în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, adaugă ministrul Sănătăţii.
Bogdan Nicolae a vorbit cu Ioana Mihăilă despre schimbările din sistemul de sănătate, atât cele pe termen scurt, cât şi despre strategia pe termen lung pentru sănătatea ta. Interviul „În securitate” poate fi urmărit integral joi seara, de la ora 23, aici, pe Aleph News.