AstraZeneca a declarat marţi că un studiu al tratamentului său cu anticorpi monoclonali, AZD7442, nu a îndeplinit obiectivul principal de prevenire a COVID-19 simptomatic la persoanele expuse recent la noul coronavirus, informează
Reuters.
Compania a declarat că participanţii la studiu au fost adulţi nevaccinaţi cu vârsta peste 18 ani, expuşi la coronavirus în ultimele opt zile.
AZD7442 a redus riscul de a dezvolta o formă simptomatică de COVID-19 cu 33% în comparaţie cu grupul placebo, ceea ce nu este semnificativ din punct de vedere statistic, a mai precizat compania.
„Deşi acest studiu nu a îndeplinit obiectivul primar împotriva bolilor simptomatice, suntem încurajaţi de protecţia observată la participanţii negativi la PCR în urma tratamentului cu AZD7442”, a declarat Mene Pangalos, vicepreşedinte executiv AstraZeneca.
AstraZeneca studiază, de asemenea, tratamentul într-o cercetare cu pacienţi pre-expuşi şi pentru prevenirea unor forme mai grave ale bolii.
Terapia cu anticorpi monoclonali aparţine unei clase de medicamente care imită anticorpii naturali pe care organismul îi produce pentru a combate infecţia.
AstraZeneca a semnat în octombrie un acord cu producătorul elveţia Lonza pentru a produce medicamentul pe bază de anticorpi în Portsmouth, New Hampshire, începând cu prima jumătate a anului 2021.
AZD7442 este dezvoltat cu sprijinul guvernului SUA. AstraZeneca a anunţat în martie un acord cu guvernul SUA pentru a furniza până la o jumătate de milion de doze de AZD7442. Compania a declarat marţi că este acum în discuţii cu guvernul SUA cu privire la următorii paşi ai acordului.