Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a descoperirii din 2016, o echipă formată din procurori militari criminalişti, poliţişti şi legişti a efectuat cercetarea la faţa locului, fiind identificate obiecte de uz militar şi oseminte omeneşti, la adâncimi de circa 0,05 m – 0,20 m.
De asemenea, în cauză au fost audiate persoane din comuna Ciurea, s-au obţinut documente de arhivă care au probat desfăşurarea unor operaţiuni militare în primăvara–vara anului 1944, în zona comunei Ciurea, şi s-a dispus efectuarea mai multor expertize (criminalistică, balistică şi medico-legală antropologică).
„Expertiza criminalistică a stabilit că un obiect metalic ridicat de la faţa locului este o plăcuţă de identificare militară de fabricaţie germană cu inscripţia:
Soldatul Botezan Pamfilie a fost mobilizat la 20 septembrie 1943 la Batalionul 8 Vânători de Munte al Regimentului 108. Acesta a plecat în misiune în zona de operaţii a batalionului la 24 aprilie 1944, iar la 27 august 1944 a fost declarat căzut în luptele de la Iaşi.
Conform procurorilor, la finalizarea cercetărilor s-a dispus o soluţie de clasare, stabilindu-se că decesul a survenit în timpul operaţiunilor militare, în care s-a folosit artileria.
După finalizarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a efectuat demersurile necesare pentru înhumarea militarului.
„Predarea osemintelor s-a realizat la cimitirul din comuna Fărău, judeţul Alba, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, militare şi civile şi a locuitorilor din comună”, au mai transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.