Prima pagină » Economic » Oficial al Băncii Angliei: ”Criptomonedele ar putea provoca o criză asemănătoare celei din 2008”

Oficial al Băncii Angliei: ”Criptomonedele ar putea provoca o criză asemănătoare celei din 2008”

Criptomonedele ar putea declanşa o criză financiară globală dacă nu sunt introduse reglementări stricte, a avertizat Viceguvernatorul adjunct al Băncii Angliei pentru stabilitate financiară, Jon Cunliffe, citat de CNBC.
Oficial al Băncii Angliei: ”Criptomonedele ar putea provoca o criză asemănătoare celei din 2008”
Dorin Oancea
14 oct. 2021, 23:54, Economic

Într-un discurs ţinut miercuri, Cunliffe a comparat rata de creştere a pieţei criptomonedelor, de la 16 miliarde de dolari în urmă cu cinci ani la 2.300 de miliarde de dolari în prezent, cu cea a pieţei creditelor ipotecare subprime, de 1.200 de miliarde de dolari, din 2008.

„Atunci când ceva din sistemul financiar creşte foarte repede şi creşte într-un spaţiu în mare parte nereglementat, autorităţile de stabilitate financiară trebuie să ia aminte”, a spus el.

Cunliffe a recunoscut că guvernele şi autorităţile de reglementare trebuie să fie atente să nu reacţioneze în mod exagerat sau să clasifice noile abordări ca fiind „periculoase” doar pentru că sunt diferite şi a remarcat, de asemenea, că tehnologiile cripto oferă perspective de „îmbunătăţiri radicale” în domeniul serviciilor financiare.

Cu toate acestea, el a susţinut că, deşi riscurile pentru stabilitatea financiară rămân limitate deocamdată, aplicaţiile actuale ale criptomonedelor reprezintă o preocupare pentru stabilitatea financiară, deoarece majoritatea „nu au o valoare intrinsecă şi sunt vulnerabile la corecţii majore ale preţurilor”.

Bitcoin şi ethereum, cele mai mari două criptomonede, şi-au redus valoarea cu peste 30% la începutul acestui an, înainte de a-şi reveni, şi s-au dovedit extrem de volatile de la crearea lor. Preţurile sunt susceptibile la o varietate de factori declanşatori externi, de la comentariile directorului general al Tesla, Elon Musk, la măsurile de reglementare luate de guvernul chinez.

„Lumea cripto începe să se conecteze la sistemul financiar tradiţional şi asistăm la apariţia unor jucători cu efect de levier. Şi, foarte important, acest lucru se întâmplă într-un spaţiu în mare parte nereglementat”, a spus Cunliffe.

Comentariile sale le reiau pe cele ale guvernatorului Băncii Angliei, Andrew Bailey, din luna mai, care a avertizat că investitorii în criptomonede ar trebui să fie pregătiţi să îşi piardă toţi banii din cauza lipsei de „valoare intrinsecă” a activelor.