Prima pagină » Life-Inedit » Italia solicită statutul de patrimoniu Unesco pentru cafeaua espresso. Secretul reţetei sale

Italia solicită statutul de patrimoniu Unesco pentru cafeaua espresso. Secretul reţetei sale

Italia solicită statutul de patrimoniu Unesco pentru cafeaua espresso. Secretul reţetei sale

„Este un ritual autentic şi o expresie a societăţii noastre care ne distinge în întreaga lume”, a declarat Gian Marco Centinaio, subsecretarul pentru agricultură, confirmând că cererea a fost depusă.

Espresso a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale după apariţia sa la Torino la sfârşitul secolului al XIX-lea. Un espresso creează un prilej de întâlnire, de a discuta despre politică şi fotbal, de a te plânge, de a face pace sau de a plăti o datorie, este un motiv pentru care oamenii se întâlnesc să socializeze şi să savureze băutura, potrivit The Guardian.

Potrivit Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul specific de a proteja şi promova espresso-ul original, piaţa valorează mai mult de 4 miliarde de euro anual, mai mult de 90% dintre italieni beau câte o ceaşcă zilnic.

Reglementările stricte ale institutului pentru espresso-ul perfect includ utilizarea unui amestec de cafea certificat, echipamente certificate şi chiar personal autorizat.

Acesta precizează că spuma, crema mai uşoară care se aşează în partea de sus a ceştii, „trebuie să fie uniformă şi persistentă timp de cel puţin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare”. Se spune că culoarea sa ar trebui să fie „maro-alun până la maro închis [şi] caracterizată prin reflexe brune”.

Încercările anterioare de a include cafeaua espresso italiană pe lista Unesco au fost făcute, dar nu au fost niciodată finalizate oficial, se presupune că din cauza politicii turbulente a ţării.
 
Subsecretarul pentru agricultură a spus că este încrezător că, de data aceasta, comisia naţională Unesco a Italiei va aproba oferta, verdictul fiind aşteptat în primăvară.