Guvernul Noii Zeelande şi-a apărat sistemul strict de carantină, cunoscut sub numele de MIQ, după ce o jurnalistă însărcinată a spus că a trebuit să apeleze la talibani pentru ajutor după ce cererile ei de a se întoarce în propria ei ţară au fost respinse.
Charlotte Bellis a descoperit că era însărcinată la scurt timp după ce a câştigat atenţia internaţională în 2021 pentru că i-a interogat pe liderii talibani cu privire la tratamentul pe care îl au femeile şi fetele de acolo.
Ea a demisionat de la Al Jazeera în noiembrie şi nu a avut de ales decât să părăsească Qatarul, ea şi partenerul său, Jim Huylebroek, mutându-se în Belgia. Totuşi, aceştia nu au putut locui mult timp acolo, a scris jurnalista într-o rubrică publicată sâmbătă în New Zealand Herald, pentru că nu era rezidentă. Ea a spus că singurul alt loc în care cuplul avea viză pentru a locui era Afganistan.
Bellis susţine că a trimis 59 de documente autorităţilor din Noua Zeelandă, dar acestea i-au respins cererea de reîntoarcere de urgenţă.
Ministrul de răspuns la pandemia de COVID-19 din Noua Zeelandă, Chris Hipkins, a declarat luni că există locuri în MIQ pentru persoanele cu circumstanţe speciale. „Nimeni nu spune că nu există”, a declarat el, citat de The Guardian.
„Înţeleg că a vrut să se întoarcă la o anumită dată şi că oficialii au contactat-o pentru mai multe informaţii la scurt timp după ce i-au examinat cererea. Criteriile de alocare de urgenţă includ o cerinţă de a călători în Noua Zeelandă în următoarele 14 zile. Doamna Bellis a indicat că nu intenţionează să călătorească până la sfârşitul lunii februarie şi a fost încurajată de MIQ să ia în considerare să-şi avanseze planurile. Am înţeles că oficialii au invitat-o de atunci să aplice pentru o altă categorie de urgenţă. O încurajez să ia aceste oferte în serios”, a mai spus ministrul Hipkins.
Noua Zeelandă a reuşit să menţină răspândirea virusului la un nivel minim în timpul pandemiei şi a raportat doar 52 de decese de COVID-19 în rândul populaţiei sale de peste 5 milioane de oameni.