Închiderea Podului Ambassador, cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei terestre internaţionale din America de Nord şi o rută de aprovizionare vitală pentru producătorii de automobile din Detroit, a oprit o parte din producţia auto şi a lăsat oficialii să se străduiască să limiteze pagubele economice, potrivit Reuters.
Camionagiii canadieni şi-au început protestele sub forma unui „Convoi al libertăţii”, ocupând capitala Ottawa, pentru a demonstra opoziţia faţă de un mandat de vaccinare sau carantină pentru şoferii transfrontalieri, reflectat de guvernul american. Aceştia au început să blocheze luni Podul Ambasador şi de atunci au închis două puncte de trecere a frontierei mai mici din provinciile Alberta şi Manitoba. Miniştrii federali canadieni au calificat blocada drept ilegală şi au cerut protestatarilor să se întoarcă acasă.
Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, şi secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, i-au îndemnat joi pe omologii lor canadieni „să folosească puterile federale pentru a rezolva această situaţie la frontiera noastră comună„, a declarat un oficial de la Casa Albă.
Cu traficul blocat în ambele direcţii, General Motors a declarat că a fost nevoit să anuleze sau să reducă turele de lucru din cauza lipsei de piese. Toyota a anunţat că suspendă producţia până sâmbătă la uzinele sale din Ontario şi Kentucky, iar Ford analizează posibilitatea de a transporta cu avionul unele piese auto la o uzină din Windsor care produce motoare pentru modele popular.