La începutul acestei luni, guvernul a ordonat ca unele baraje hidroelectrice să limiteze temporar utilizarea apei pentru producţia de electricitate şi irigaţii, dând în schimb prioritate consumului uman, potrivit
Reuters.
Ministrul Mediului, João Matos Fernandes, a declarat că este „foarte probabil” să fie introduse mai multe măsuri ca urmare a întâlnirilor în curs de desfăşurare între agenţia de mediu şi municipalităţile afectate.
Regiunile de nord-est şi de sud au fost deosebit de afectate, iar condiţiile de vreme uscată vor continua cel puţin până la sfârşitul lunii, a declarat agenţia meteorologică IPMA într-un raport.
Temperaturile sunt peste media pentru această perioadă a anului, iar precipitaţiile sunt aproape inexistente.
„Ceea ce se poate face este să se implementeze noi măsuri pentru a restricţiona utilizarea apei în agricultură şi în activităţile urbane„, a declarat Matos Fernandes, explicând că ar putea fi condiţionată udarea spaţiilor verzi, măturatul străzilor şi curăţarea unor echipamente.
Ministrul a declarat că guvernul va aloca 5 milioane de euro din fondul său de mediu pentru a lansa campanii de conştientizare privind utilizarea apei şi pentru a implementa „măsuri de urgenţă” pentru a face faţă secetei.
Grupurile de mediu spun că seceta de la începutul anului a încetat să mai fie o anomalie în Portugalia şi ar trebui privită în contextul schimbărilor climatice. În anii trecuţi, astfel de perioade secetoase au dus adesea la incendii masive de vegetaţie în timpul verii.