Notre Dame, care datează din secolul al XII-lea, a comandat lucrările de săpătură în interiorul catedralei ca măsură de precauţie, înainte de instalarea schelelor necesare refacerii unei coame de acoperiş din lemn de 100 de metri înălţime.
„Podeaua traversării transeptului a scos la iveală nişte rămăşiţe de o calitate ştiinţifică remarcabilă”, a declarat ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, adăugând că lucrările de excavare au fost prelungite până pe 25 martie.
Situl se află sub un strat pietros care datează din secolul al XVIII-lea, însă Ministerul Culturii a subliniat că unele niveluri inferioare datează încă din secolul al XIV-lea sau chiar începutul secolului al XIII-lea.
Christophe Besnier de la Institutul Naţional de Arheologie din Franţa a declarat: „Am reuşit să trimitem o cameră mică în interiorul sarcofagului care a arătat resturi de pânză, dar şi materie organică cum ar fi păr şi resturi vegetale. Faptul că acestea sunt încă acolo indică faptul că tot conţinutul a fost foarte bine conservat”.
Arheologii au spus că sarcofagul de plumb a aparţinut probabil unui înalt demnitar şi au precizat că ar putea data din secolul al XIV-lea, ceea ce, dacă ar fi confirmat, ar face din acesta o descoperire spectaculoasă.