Acest lucru vine după ce Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria, pentru că ambele ţări au refuzat să plătească gigantul energetic rus în ruble, a precizat compania într-un comunicat.
Într-o declaraţie, von der Leyen a numit acţiunea „o altă provocare din partea Kremlinului” şi a acuzat Moscova că foloseşte gazul pentru a „şantaja” blocul comunitar.
„Este un lucru pentru care Comisia Europeană s-a pregătit, în strânsă coordonare şi solidaritate cu statele membre şi partenerii internaţionali. Răspunsul nostru va fi imediat, unitar şi coordonat”, a declarat ea.
„În primul rând, ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Astăzi, statele membre s-au reunit în cadrul Grupului de coordonare în domeniul gazelor. Polonia şi Bulgaria ne-au pus la curent cu situaţia. Atât Polonia, cât şi Bulgaria primesc acum gaze de la vecinii lor din UE.”
Oficialul a subliniat, de asemenea, necesitatea unor parteneri energetici de încredere, promiţând sfârşitul erei combustibililor fosili ruşi în Europa.
Mai departe în declaraţia sa, ea s-a angajat să asigure un plan pe „termen mediu” pentru o aprovizionare şi o stocare suficientă de gaze şi a aşteptat, de asemenea, să investească într-o „tranziţie ecologică”.