Astăzi, războiul din Ucraina se află în fruntea listei. Deşi dreptul de veto al Rusiei a împiedicat Consiliul să ia măsuri, acesta a organizat numeroase reuniuni de la invazia Moscovei din 24 februarie, în cadrul cărora au avut loc schimburi de replici controversate între diplomaţi de rang înalt din ambele ţări şi susţinătorii acestora, scrie AP.
Dar multe alte conflicte se află, de asemenea, pe agenda sa, de la Siria şi Yemen la Mali şi Myanmar, precum şi probleme de securitate internaţională, de la ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord şi Iran, până la atacurile comise de grupuri extremiste precum Statul Islamic şi Al-Qaida.
Rezultatele votului secret în Adunarea Generală, care numără 193 de membri, au fost următoarele: Ecuador 190, Japonia 184, Malta 185, Mozambic 192 şi Elveţia 187.
Chiar dacă o ţară candidează fără opoziţie, ea trebuie să obţină voturile a două treimi din statele membre care au votat pentru a obţine un loc în consiliu.
Pentru Mozambic şi Elveţia va fi prima dată când vor face parte din consiliu, pentru Japonia a 12-a oară, pentru Ecuador a treia oară şi pentru Malta a doua oară.
Cei cinci noi membri ai Consiliului îşi vor începe mandatul la 1 ianuarie, înlocuind cinci ţări ale căror mandate de doi ani se încheie la 31 decembrie: India, Irlanda, Kenya, Mexic şi Norvegia.