Organizaţia Mondială a Sănătăţii va decide joi dacă va declara variola maimuţei ca fiind o urgenţă sanitară globală, stârnind critici din partea unor oameni de ştiinţă africani de renume, care spun că aceasta reprezintă o criză în regiunea lor de ani de zile.
OMS a fost criticată în trecut pentru răspunsul lent la pandemia de COVID-19 la începutul anului 2020.
O „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” este cel mai înalt nivel de alertă al OMS. Agenţia nu declară pandemiile, dar a început să folosească acest termen pentru a descrie COVID-19 în martie 2020.
Monkeypox nu se răspândeşte nici pe departe la fel de uşor ca COVID şi există vaccinuri şi tratamente disponibile, spre deosebire de coronavirus când a apărut. Dar, cu toate acestea, a stârnit îngrijorări.
Numărul de cazuri din actualul focar din afara Africii a depăşit 3.000 în peste 40 de ţări, potrivit unei numărători Reuters.
Primul caz de variola maimuţei din România a fost anunţat la 13 iunie. De atunci au mai fost confirmate încă 4 cazuri.
Boala virală, care provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, este endemică în unele părţi ale Africii. Continentul a înregistrat puţin peste 1.500 de cazuri suspecte de la începutul anului 2022, dintre care 66 au fost fatale, potrivit datelor oficiale.