Ruşii au jefuit muzeul din Mariupol de toate exponatele valoroase. Printre colecţiile furate se numără capodopere mondiale ale lui Kuindzhi şi Aivazovsky.
„Aştept cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră strânsă cu guvernul Regatului Unit, precum şi cu aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume, cu privire la o serie de priorităţi importante, cum ar fi sprijinirea Ucrainei în apărarea împotriva războiului brutal al lui Putin”. Preşedintele american Joe Biden a comentat astfel demisia premierului britanic Boris Johnson, potrivit CNN.
Cel mai recent număr al revistei americane Time îşi dedică coperta primei doamne ucrainene Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodomir Zelenski. Fotografia de copertă alb-negru a fost făcută de Alexander Cekmenev, care îl imortalizase deja pe Zelenski pentru Time. Zelenska a acordat un interviu pentru Time, unde a vorbit despre războiul din Ucraina şi, în special, despre angajamentul său de a oferi asistenţă psihologică populaţiei ţării.
Ukraine’s First Lady Olena Zelenska tells @shustry about her wartime experiences and work addressing the „overwhelming” mental toll of the war https://t.co/RtpX1cUSRI pic.twitter.com/CNDUIWwFEi
— TIME (@TIME) July 7, 2022
Un procuror rus a cerut 7 ani de închisoare pentru consilierul municipal Aleksei Gorinov, acuzat că a răspândit „ştiri false” despre forţele armate implicate în invadarea Ucrainei. Făcând acest lucru, a susţinut procurorul, Gorinov „a indus în eroare un număr mare de oameni”. Noua lege rusă împotriva difuzării de informaţii „false” referitoare la armată este o capcană pentru informare şi a forţat mass-media la tăcere.
Până în prezent, Olanda a furnizat Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 172,7 milioane de euro, a anunţat de ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată Camerei Reprezentanţilor, după cum a raportat site-ul web Nos. Ollongren a dat asigurări că guvernul olandez va continua să depună eforturi pentru a sprijini în continuare Ucraina.
Preşedinţia ucraineană a mulţumit premierului britanic în funcţie, Boris Johnson, pentru sprijinirea ţării „în cele mai dificile momente”, după invazia rusă. „Îţi mulţumesc Boris Johnson pentru că ai fost mereu în fruntea ajutorării Ucrainei”, a scris consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak, pe Twitter.
Una dintre rachetele pe care ruşii le-au tras în regiunea Odesa în această dimineaţă a lovit petrolierul Millennial Spirit, sub pavilion moldovenesc, care acum se află în derivă. Barca este în cea mai mare parte goală, dar în interior se află rămăşiţele motorinei pe care o transporta. Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, Serhi Bratchuk, a făcut-o cunoscut incidentul pe Telegram.
⚡️#Ukraine – 20220707 – #Odessa – Reported around 09.35 am, images showing smoke suggesting it is from a powerful explosion. pic.twitter.com/yKJK4j9Eck
— glosm eusec (@glosmeusec) July 7, 2022
Dacă războiul din Ucraina „s-ar intensifica, sentimentul economic s-ar putea înrăutăţi, constrângerile din partea ofertei ar putea creşte, iar costurile cu energie şi alimente ar putea rămâne constant mai mari decât se aştepta”, scrie în procesul-verbal al BCE.
Trei luni de tortură constantă, după ce a fost luată prizonieră de ruşi şi separatişti la Mariupol pe 16 martie: Iulia Paievska, o paramedică în vârstă de 53 de ani, cunoscută sub porecla de Taira, şi-a povestit calvarul din centrul de detenţie preventivă din Doneţk. „Timp de 5 zile nu am mâncat şi practic nu am băut”, relatează CNN. Abuzurile, inclusiv bătăile, au fost „extreme” şi „nu s-au oprit nici măcar un minut în acele trei luni”, a spus Paievska, la aproape 3 săptămâni după eliberarea sa, în timpul unui schimb de prizonieri, pe 17 iunie. Femeia a dezvăluit şi o presiune psihologică zilnică violentă: „Ţi se spune constant că eşti fascist, nazist”, a adăugat ea, comparând condiţiile cu un gulag. „Mi-au spus că ar fi mai bine să mor decât să văd ce se întâmplă mai departe”.
„În Herson, soldaţii ruşi ard cadavrele celor căzuţi pentru a ascunde pierderile”, susţin serviciile de informaţii ale Ministerului Ucrainean al Apărării pe Telegram, potrivit Ukrinform. „La marginea oraşului, locurile cu un număr mare de rămăşiţe carbonizate de oameni au fost observate de mai multe ori. Este dificil să identifici cu exactitate apartenenţa acestora din cauza pagubelor considerabile provocate de flăcări. Pentru a ascunde arderea deliberată a cadavrelor, reprezentanţii armatei ruse încearcă să le considere o consecinţăma loviturilor de artilerie şi a incendiilor ulterioare”.
Justiţia îi va ajunge din urmă pe soldaţii ruşi care au torturat, violat şi ucis civili în ultimele 132 de zile, de la începutul războiului, anunţă procuroarea generală a Ucrainei.
Trupele ruseşti încearcă să învingă rezistenţa trupelor ucrainene şi să stabilească un control deplin asupra regiunii Luhansk. Sunt unităţi în mişcare, transmite Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene
Motivul oficial este reprezentat de „nereguli de documentare în planul de intervenţie în caz de deversare de petrol”, care au fost descoperite în timpul unei inspecţii a Consorţiului pentru oleoductul caspic. Consorţiul intenţionează să anuleze oprirea tranzitului.
Preşedintele Kazahstanului a promis recent asistenţă din partea UE pentru a înlocui fără probleme gazul şi nafta rusească.
Regiunile Dnipropetrovsk, Zaporizka, Cherkasy, Kirovograd, Vinnytsia, Mykolayiv şi Odesa sunt în alertă aeriană.