Acţiunile Uniper au crescut iniţial cu 5% după anunţ, dar până la ora 10:35 GMT erau în scădere cu 14%, notează Reuters.
Ca parte a tranzacţiei, guvernul german va prelua o participaţie de 30% din Uniper. Fortum va ajunge să deţină 56% din Uniper, faţă de aproximativ 80% în prezent.
„Trăim o criză energetică fără precedent, care necesită măsuri ferme„, a declarat directorul general al Fortum, Markus Rauramo, adăugând că acordul reflectă interesele tuturor părţilor. „Am fost conduşi de urgenţă şi de necesitatea de a proteja securitatea aprovizionării Europei într-o perioadă de război„.
În urma salvării imediate, Uniper, Fortum şi guvernul german vor lucra la o soluţie pe termen lung pentru a reforma arhitectura contractelor de vânzare cu ridicata a gazelor naturale ale companiei, care a expus grupul la pierderi de miliarde de euro.
Părţile intenţionează să ajungă la un acord asupra soluţiei pe termen mai lung până la sfârşitul anului 2023, au declarat acestea.
O scădere a livrărilor de gaze ruseşti a însemnat că, în loc să se poată baza pe acorduri de preţ pe termen lung, Uniper a trebuit să cumpere gaze scumpe de pe piaţa spot pentru a compensa deficitul.
Acordul de vineri va permite Uniper să transfere către clienţi preţurile mai mari la gaze, care au crescut de opt ori ca urmare a reducerii livrărilor de către Moscova, dar cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul analizează măsuri de reducere a costurilor.