Daniel W. Drezner, profesor de politică internaţională la Facultatea de Drept şi Diplomaţie de la Universitatea Tufts, a scris pe Washington Post despre politica externă a lui Trump dacă va fi reales.
Democraţii din SUA şi liberalii din Europa se tem că Trump ar putea sista livrarea de armament către Ucraina pentru a se apăra de invazia rusă. Ba chiar există temeri că Trump ar putea retrage SUA din NATO.
„Nu va retrage Statele Unite din NATO şi din alte organizaţii internaţionale dacă va fi ales în 2024. Dar va încerca”, spune profesorul Drezner.
Profesorul susţine că mandatul lui Trump are un merit pentru „întărirea” NATO, creşterea finanţării acesteia şi pentru sprijinirea a două runde de extindere a NATO.
„Dacă Trump câştigă în 2024, aş anticipa că îşi va urma viziunea de politică externă într-o manieră fără constrângere. Aceasta ar include, pentru început, retragerea Statelor Unite din NATO şi din acordurile de securitate cu Japonia şi Coreea de Sud. S-ar întâmpla şi retragerea din Organizaţia Mondială a Comerţului.
Pe cât de dezorganizat a fost Trump în timpul primului său mandat, spre final a fost dispus să-i concedieze pe cei din echipa sa de securitate naţională care nu erau de acord cu el. Trump ar putea fi un lider imatur, impulsiv, dar chiar şi el poate trece printr-o curbă de învăţare. Este sigur să presupunem că el ar nominaliza persoane la fel de flexibile ca Kash Patel sau Ric Grenell în al doilea mandat în cabinetul său”.
Cronicarul Greg Sargent a scris pentru aceeaşi publicaţie că în ciuda dorinţei sale de a fi bun prieten cu Rusia, spune că Trump este schimbător.
Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat la Fox News că Biden ar trebui să răspundă invaziei ameninţând personal că va distruge Rusia cu arme nucleare. El l-a condamnat pe Biden că este prea slab.
„Nu ştim dacă Trump ar escalada într-adevăr ameninţările nucleare într-o situaţie ca aceasta. Dar indiferent cine va fi ales de poporul american, în actuala circumstanţă, viitorul preşedinte va continua să sprijine Ucraina şi să conducă alianţa NATO, mi-a spus fostul ambasador William B. Taylor Jr., care a depus mărturie în timpul primei tentative de demitere a lui Trump”.
Recent, 11 senatori care îl susţin pe Trump au votat împotriva pachetului de ajutor militar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Trump a declarat că dacă mai era preşedinte, Putin nu ar fi invadat Ucraina „sub nicio formă”. Adaugă că s-a declarat „surprins” de ce a făcut Putin, crezând că dictatorul rus doar încearcă să negocieze cu occidentul.
În 2019, fostul preşedinte a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor din Congres pentru că a solicitat ilegal ajutorul din partea autorităţilor ucrainene pentru a-l compromite pe rivalul său, Joe Biden, pe tema afacerilor familiei sale din Ucraina.
Trump l-a ameninţat pe preşedintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, că va sista ajutorul militar acordat de SUA către Ucraina, dacă nu-i va oferi informaţii compromiţătoare. Însă a fost achitat în februarie 2020 de către Senat.