Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Porumbul dezvăluie secretele vieţii. Cine a fost omul de ştiinţă care a descoperit că genomul poate să fie modificat

Porumbul dezvăluie secretele vieţii. Cine a fost omul de ştiinţă care a descoperit că genomul poate să fie modificat

Barbara McClintock (1902 - 1992), un om de ştiinţă american, specialistă în citogenetică, şi-a dedicat viaţa studierii porumbului.
Porumbul dezvăluie secretele vieţii. Cine a fost omul de ştiinţă care a descoperit că genomul poate să fie modificat

Barbara McClintock (1902 – 1992), un om de ştiinţă american, specialistă în citogenetică,  şi-a dedicat viaţa studierii porumbului.

Făcând acest lucru, a modelat înţelegerea noastră fundamentală a posibilităţii schimbărilor în genomul uman, potrivit.Smithsonian

În 1983, Barbara McClintock a fost singura femeie care a câştigat un premiu Nobel neîmpărţit pentru Fiziologie sau Medicină.

Descoperirea ei a elementelor transpozabile sau a „genelor săritoare” a arătat că un genom nu este static, ci poate fi modificat şi rearanjat. Această perspectivă a pus bazele geneticii de astăzi, inclusiv progresul cu posibilităţile de editare a genomului CRISPR.

McClintock a folosit un microscop binocular cu câmp larg Bausch & Lomb, realizat în jurul anului 1927, la laboratorul ei din Cold Spring Harbor pentru a examina efectele mutaţiilor în boabele de porumb.  

Microscopul ei face acum parte dintr-o colecţie de obiecte donate Muzeului Naţional de Istorie Americană în 1993 pentru a evoca munca lui McClintock.

Cercetările lui McClintock au devenit piatra de temelie a geneticii moderne, dar ea a rămas umilă. Ea a numit Nobelul drept „o onoare extraordinară”, adăugând: „Ar putea părea nedrept … să răsplătească o persoană pentru că a avut atâta plăcere de-a lungul anilor, cerând plantei de porumb să rezolve probleme specifice şi apoi urmărindu-i răspunsurile”.