Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a confirmat pe 31 martie că Ucraina folosea deja muniţie care transformă bombele neghidate, sau „bombele mute”, în muniţii ghidate de precizie pentru orice vreme.
Dictatorul belarus Alexandru Lukaşenko, într-o adresă adresată naţiunii, a vorbit despre posibilitatea plasării de arme nucleare strategice ruseşti în Belarus, la doar câteva zile după ce dictatorul rus Vladimir Putin a ameninţat că va disloca arme nucleare tactice pe teritoriul ţării sale.
O comisie a Ministerului Culturii al Ucrainei însărcinată cu efectuarea unui inventar al proprietăţii Lavrei Pechersk din Kiev i-a fost din nou refuzat accesul de către reprezentanţii Cehiiului Ortodox Ucrainean al Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), controlată de ruşi, a informat RFE/RL.
Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit cu prim-miniştrii Slovaciei, Sloveniei şi Croaţiei pe 31 martie, în urma unei ceremonii care marchează aniversarea unui an de la eliberarea Bucha, oraş acum sinonim cu crimele de război ale Rusiei împotriva civililor.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comemorat prima aniversare a eliberării nei Bucea de sub ocupaţia rusă. „Bucea. 33 de zile de ocupare. Peste 1.400 de morţi, inclusiv 37 de copii. Peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război ruseşti. 365 de zile de când a devenit din nou un oraş ucrainean liber. Un simbol al atrocităţilor armatei ţării ocupante. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare infractor”, a scris el pe Telegram.
Districtul Herson din sudul Ucrainei a fost sub focul constant din partea Rusiei în ultimele 24 de ore: armata Federaţiei a bombardat zona de 64 de ori. Un civil a fost ucis, se raportează distrugeri în cartierele rezidenţiale, după cum susţine UNIAN. Şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Prokudin, a spus că „în ultima zi, inamicul a efectuat 64 de bombardamente, trăgând 243 de obuze. Regiunea Herson a fost atacată de aviaţia şi artileria rusă”.
Potrivit raportului zilnic al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, pierderile Rusiei în Ucraina până în prezent „au depăşit un nou prag psihologic: peste 173.000 de militari ruşi morţi în luptă”. În ultimele 24 de ore, spune Statul Major de la Kiev, 460 de soldaţi ruşi au fost ucişi în luptă. Ieri au fost distruse 5 tancuri ale Federaţiei, 3 vehicule blindate de luptă, 4 sisteme de artilerie, 9 drone de nivel operaţional-tactic, 3 unităţi de autovehicule şi 3 unităţi de echipamente speciale.
La un an după ce trupele ruse s-au retras din Bucea, o suburbie a Kievului unde au fost găsite cadavrele civililor ucişi în stradă şi camere de tortură, primarul Anatoli Fedoruk a comparat reconstrucţia cu un furnicar plin de viaţă şi a spus că locuitorii vor să încheie un capitol profund dureros, consemează The Guardian. „Aici există o dorinţă incredibilă ca nimic să nu ne amintească vizual de ceea ce ruşii au făcut şi au lăsat în urma lor”, a spus Fedoruk.
Cartierul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost bombardat de armata rusă în timpul nopţii şi dimineaţa devreme. Acest lucru a fost relatat de Administraţia Militară Regională citată de presa ucraineană. Potrivit autorităţilor locale, unităţile militare ale Federaţiei Ruse au lansat o serie de atacuri cu un sistem de rachete antiaeriene provocând distrugerea infrastructurii civile. «Constructii civile au fost distruse: a izbucnit un incendiu, casele din apropiere au fost avariate de unda de soc. Nu există victime”, a spus administraţia.
În atacul de aseară, Rusia a atacat Ucraina cu drone kamikaze şi a lovit Harkivul, din regiunea Belgorod, cu cel puţin şase rachete S-300. Acest lucru a fost anunţat de colonelul Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda. „Aproximativ o duzină de Shaheed au sosit din nord. Inamicul a tras mai multe rachete din sistemul de apărare aeriană S-300 în Harkov din regiunea Belgorod“, a spus el.
Ucraina comemorează astăzi aniversarea retragerii Rusiei din oraşul-martir Bucea, unde trupele ruse au lăsat în urmă cadavrele de civili executate la rece, făcând din această locaţie de lângă Kiev cel mai flagrant simbol al atrocităţilor atribuite armatei Moscovei.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul pentru recrutarea de primăvară a ruşilor înrolaţi în serviciul militar. În perioada 1 aprilie – 15 iulie 2023, va viza tinerii ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, pentru un total de 147.000 de persoane, transmite agenţia rusă Tass.
Parlamentul turc a ratificat cererea Finlandei de aderare la NATO, eliminând ultimul obstacol în calea intrării ţării nordice în alianţa militară occidentală. Toţi cei 276 de parlamentari prezenţi au votat joi în favoarea candidaturii Finlandei, la doar câteva zile după ce Parlamentul Ungariei a aprobat aderarea. Alarmate de invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an, Finlanda şi Suedia şi-au abandonat politica veche de decenii de nealiniere şi au solicitat să se alăture alianţei.
Este necesară unanimitatea deplină pentru admiterea de noi membri în alianţa celor 30 de membri, iar Turcia şi Ungaria sunt ultimii doi membri NATO care au ratificat aderarea Finlandei. Cererea de aderare a Suediei a rămas însă în aşteptare, şi atât Turcia, cât şi Ungaria s-au retras, în ciuda faptului că şi-au exprimat sprijinul pentru extinderea NATO.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat pe 30 martie un decret prin care 147.000 de cetăţeni sunt convocaţi pentru satisfacerea serviciului militar.
Institutul pentru Studierea Războiului susţine în actualizarea sa că noii recruţi nu vor creşte puterea de luptă a Rusiei pe termen scurt.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că 65 de soldaţi ucraineni au terminat antrenamentul cu sistemele de apărare aeriană Patriot la Fort Sill, Oklahoma, şi s-au întors în Europa.
Generalul Mark Milley le-a spus parlamentarilor americani că 20-30.000 de recruţi Wagner, mulţi din închisori, luptă alături de mercenari. El a subliniat numărul mare de victime cu care se confruntă în luptă, deoarece trupele ucrainene fac daune considerabile acestor luptători.
„Ucrainenii fac o apărare foarte eficientă a zonei, care s-a dovedit a fi foarte costisitoare pentru ruşi. În ultimele 20, 21 de zile, ruşii nu au făcut niciun fel de progres în şi în jurul Bahmut”, a declarat .
Între timp, fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, a susţinut că bătălia de opt luni pentru Bahmut din regiunea Doneţk „distrusese deja practic armata ucraineană”, adăugând că şi forţele sale au fost „destul de bătute”.