Tratamentul, numit terapie cu celule CAR-T, este deja folosit pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva leucemiei şi a altor tipuri de cancer din sânge. Aceasta este prima dată când cercetătorii au obţinut astfel de rezultate încurajatoare în tumorile solide, au spus experţii în domeniu şi ridică speranţe că poate fi folosit împotriva altor tipuri de cancer.
Este prea devreme să-l numim un remediu pentru neuroblastom, un cancer de ţesut nervos care începe adesea în copilărie în glandele suprarenale din apropierea rinichilor din abdomen.
Un tratament standard poate fi intens, implicând chimioterapie, intervenţii chirurgicale şi radiaţii, în funcţie de stadiul cancerului şi de alţi factori. Copiii din studiu au avut cancere care au revenit sau au fost deosebit de greu de tratat, potrivit Independent.
Unsprezece copii erau în viaţă când s-a încheiat studiul de trei ani, inclusiv unii care au răspuns doar parţial la tratament şi au primit doze repetate de celule modificate.
„Acei copii erau cu toţii destinaţi să moară fără această terapie”, a declarat Dr. Carl June, un pionier al terapiei CAR-T, care nu a fost implicat în noua cercetare.
„Nimeni nu a avut pacienţi care să răspundă aşa înainte, aşa că nu ştim cum va arăta peste un deceniu„, a spus June. Cu siguranţă, vor fi mai multe teste acum bazate pe aceste rezultate interesante.
Terapia cu celule CAR-T utilizează sistemul imunitar pentru a crea „medicamente vii” capabile să caute şi să distrugă tumorile. Celulele T din sângele pacientului sunt colectate şi întărite în laborator, apoi returnate pacientului, unde continuă să se înmulţească.
Şase terapii cu celule CAR-T au fost aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA pentru cancerele de sânge. Unii pacienţi au fost vindecaţi.