Prima pagină » Știri externe » Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni pe 14 mai la Bruxelles

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni pe 14 mai la Bruxelles

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Bruxelles, a anunţat luni Uniunea Europeană
Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni pe 14 mai la Bruxelles
Aceasta este cea mai recentă încercare de a asigura un acord de pace durabil şi de a rezolva diferenţele de lungă durată privind teritoriul Nagorno-Karabah.
 
Întâlnirea din 14 mai dintre prim-ministrul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele azer Ilham Aliyev vine în urma discuţiilor dintre cei doi miniştri de externe care l-au determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să sugereze că un progres este posibil
 
Un anunţ de pe site-ul Consiliului UE a precizat că la sediul UE va avea loc o reuniune cu preşedintele Consiliului, Charles Michel.
 
Armenia şi Azerbaidjanul, ambele foste state sovietice, au purtat două războaie timp de 30 de ani, axate pe Nagorno-Karabah, recunoscut ca parte a Azerbaidjanului, dar populat în principal de armeni, potrivit Reuters
 
Într-un conflict de şase săptămâni în 2020, încheiat printr-un armistiţiu mediat de Rusia, Azerbaidjanul a recuperat teritoriul pierdut în primul război, care datează de la prăbuşirea regimului sovietic. Între cele două părţi izbucnesc periodic încăierări la frontieră.
 
Pashinyan şi Aliyev au avut mai multe runde de discuţii, în general organizate de UE sau de Rusia, dar nu au reuşit să rezolve dificultăţile rămase nerezolvate, inclusiv delimitarea frontierelor şi accesul la zonele de pe teritoriul celeilalte părţi.
 
Cel mai recent anunţ al UE a precizat că cei doi lideri se vor întâlni, de asemenea, la 1 iunie, în Moldova, în timpul unei reuniuni de dezvoltare sponsorizate de UE, la care vor participa preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
 
„Liderii au convenit, de asemenea, să continue să se întâlnească trilateral la Bruxelles, atât de frecvent cât este necesar, pentru a aborda evoluţiile în curs de desfăşurare pe teren şi punctele permanente de pe ordinea de zi a reuniunilor de la Bruxelles”, se arată în comunicatul UE.