Prima pagină » Știri externe » Se apropie Jocurile Olimpice şi catedrala Notre-Dame nu este încă reparată

Se apropie Jocurile Olimpice şi catedrala Notre-Dame nu este încă reparată

Se apropie Jocurile Olimpice şi catedrala Notre-Dame nu este încă reparată

„O să o facem!”…

….a promis în cadrul discursului său televizat  preşedintele francez Emmanuel Macron. 

Dorinţa lui de a o vedea reconstruită în cinci ani este pe cale să devină realitate, crede el.

Cu patru ani mai devreme, celebrul monument gotic a luat foc pe 15 aprilie 2019.

Acoperişul şi turla ridicate de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc în 1859 au fost cuprinse de flăcări.

Emoţia a fost imensă, a exclamat Ghuilerme Ringunet pe Le Figaro, care se întreabă ce s-a întâmplat cu milioanele de euro colectate din donaţiile pentru Notre-Dame?

Reconstrucţia uneia dintre cele mai mari catedrale catolice din Europa a costat în total aproape 1 miliard de euro. Au fost donate între 840 şi 904 milioane de euro, scrie Les Echos.

În septembrie 2021, generalul Jean-Louis Georgelin, preşedintele instituţiei publice, a fost însărcinat cu reconstrucţia.

Cum sunt folosiţi banii şi care este stadiul lucrărilor?

Potrivit generalului Jean-Louis Georgelin, preşedintele instituţiei publice responsabile de reconstrucţie, suma colectată „permite să privim viitorul cu încredere”. Donatorii sunt atât francezi, cât şi străini, iar banii au fost distribuiţi între mai multe fundaţii şi entităţi. 

Georgelin nu a vrut să precizeze cum va fi repartizată suma în finanţarea lucrărilor de restaurare, care vor implica cei mai renumiţi ingineri, meseriaşi şi constructori din Franţa.

Calendarul lucrărilor ar trebui să fie respectat pentru o redeschidere în 2024, a reafirmat Georgelin.

Dar catedrala ar putea fi accesibilă turiştilor abia din 2025-2026 

În schimb, lucrările privind împrejurimile Notre-Dame sunt „de competenţa primăriei Parisului” şi „nu vor începe mai devreme de 2025”, ceea ce presupune ca turiştii să nu aibă acces la catedrală pe durata Jocurilor Olimpice.

Parisul ar avea de pierdut pe plan financiar dacă turiştii, care vin să vadă Jocurile Olimpice pe stadioanele Parisului, nu vor putea vizita  monumentul construit din anul 1163. 

În privinţa cheltuielilor pentru lucrările de fezabilitate a edificiului, care se vor încheia în vara aceasta,  au fost estimate la 165 de milioane de euro. 

Pentru donaţiile făcute în cursul anului 2019, statul francez a acordat o reducere fiscală de 75% pentru persoanele fizice care au donat 1000 de euro.