Prima pagină » Sănătate » Afine: un studiu explică de ce sunt bune pentru intestin

Afine: un studiu explică de ce sunt bune pentru intestin

Un studiu american laudă particularităţile şi efectele pozitive ale acestui fruct asupra microbiomului intestinal.
Afine: un studiu explică de ce sunt bune pentru intestin
Daniel Contescu
05 iun. 2023, 15:05, Social

Afinele au proprietăţi importante pentru sănătatea noastră. Un studiu recent al Universităţii de Stat din Carolina de Nord publicat în revista Antioxidants a analizat impactul lor pozitiv asupra microbiomului intestinal.

În general, consumul de fructe şi legume este legat de un risc mai scăzut de a dezvolta boli cronice precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare şi neurocognitive.

Ultimele studii, deşi la nivel preliminar, au determinat cercetătorii să facă cercetări suplimentare cu privire la beneficiile pentru sănătate ale afinelor şi ale alimentelor care le conţin: de fapt, acestea joacă un rol important în prevenirea dezvoltării bacteriilor, contribuind la reducerea simptomelor de tulburări ale tractului digestiv.

Cercetătorii au analizat varietatea de polifenoli (compuşi organici produşi în natură prin metabolismul plantelor) prezenţi în afine, explorând impactul acestora asupra microbiomului intestinal. În special, s-au concentrat asupra efectelor benefice ale antocianilor, o clasă de pigmenţi vegetali, prin analizarea profilurilor a 267 de genotipuri de afin şi atestând o corelaţie cu o mai bună sănătate intestinală. Mai mult, studiile epidemiologice au arătat că aportul de fructe bogate în polifenoli îmbunătăţeşte şi sănătatea oaselor.

Dintre cele 267 de genotipuri analizate, au fost selectate unele cu profiluri foarte diferite, constatându-se dovezi ale unui răspuns pozitiv al microbiomului intestinal la diferitele tipuri de afin.

Acest soi poate fi folosit şi pentru a îmbunătăţi toate aspectele producţiei: de la cultivare la practicile de ameliorare, până la sosirea la consumatorul final.

Consumul de afine presupune o acţiune protectoare împotriva bacteriilor. Rezistenţa din ce în ce mai prezentă a unor agenţi patogeni la utilizarea excesivă a antibioticelor face, de fapt, necesară căutarea unor alternative naturale.